Изненадващата инвестиция в пет японски компании на Уорън Бъфет вече почти е утроила стойността си и днес се оценява на над 17 млрд. долара. И всичко това за по-малко от три години.

Повишението идва на фона на поскъпването на основния индекс в Страната на изгряващото слънце до най-високите нива от 33 години насам.

Компанията на Бъфет, която инвестира най-вече в САЩ, изненада мнозина, когато през август 2020 г. обяви, че е придобила по 5% отв пет големи японски компании. Berkshire Hathaway се насочи към Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui и Sumitomo, а преди месец увеличи дела си в тях до 7%.

Акциите на изброените компании добавят средните 181% след покупките от страна на легендарния инвеститор. Това означава, че вложението му от 6 млрд. долара вече се равнява на около 17 млрд. долара.

Инвестицията в Япония днес е една от най-големите за Berkshire. 

Само 9 от най-големи вложения на компанията са за повече от 4 млрд. долара.

През май, по време на общото събрание на акционерите на Berkshire, Бъфет отбеляза, че тези компании са “абсурдно“ евтини, добре позиционирани в своята индустрия,  фокусирани в дългосрочен план и достатъчно големи, за да са от значение за компанията му.

Японското правителство, от своя страна, притиска местните компании да връщат все повече пари към инвеститорите под формата на дивиденти, което съвпада с политиката на Berkshire.