Само за няколко години инвестицията на Уорън Бъфет в Apple се превърна в най-голямото вложение на компанията му Berkshire Hathaway, която управлява портфолио за 360 млрд. долара, пише Yahoo Finance.

Бъфет започва да купува акции от Apple през 2016 г. Днес компанията, оценена на 110 млрд. долара, съставлява над 30% от портфолиото на Berkshire. По последни данни тя държи малко под 6% от капитала на Apple.

От началото на 2023 г. акциите на Apple са добавили над 32% към стойността си.

Четирите бижута

Още през 2020 г. Бъфет определя Apple за едно от четирите бижута на Berkshire - наред със застрахователното звено, железопътния бизнес на BNSF и енергийното подразделение на компанията.

Apple се вписва перфектно в стратегията на Бъфет, тъй като, освен че продължава да расте, разпределя дивидент и изкупува обратно собствени акции.

Легендарният инвеститор притежава и други дългосрочни инвестиции, които му носят милиони долари от дивиденти – Coca-Cola и American Express.

Що се отнася до Apple, вложението в компанията се оценява на 36 млрд. долара, от които се получават годишно по над 775 млн. долара дивидент.

През 2020 г. Berkshire продава част от инвестицията си в Apple, което днес Бъфет отчита като грешка, макар че го прави с печалба от 11 млрд. долара.

Въпреки продажбата, Berkshire контролира 5.4% от Apple. В последните години дяловото участие се повишава до 5.8%, тъй като технологичният гигант изкупува собствени акции за милиарди долари всяка година.

От 2012 до края на 2022 г. компанията е изкупила книжа за съвкупните 572 млрд. долара, демонстрирайки мнението на мениджмънта си, че те са подценени спрямо перспективите пред бизнеса.

През настоящата година ще бъдат изкупени книжа за нови 90 млрд. долара.

Оракулът от Омаха, както често наричат 92-годишния инвеститор, подхожда доста търпеливо към инвестицията си в Apple. Той започва да купува, когато вижда значителен ръст в приходите, генерирани от продажба на услуги.

През 2015 г. годишните приходи от услуги на компанията са за 19.9 млрд. долара, а постъпленията от продажба на устройства – 10.1 млрд. долара. За 2022 г. тези приходи вече са съответно 78.1 и 41.2 млрд. долара.

Наскоро от Apple обявиха, че пускат спестовна сметка със съдействието на Goldman Sachs, предлагаща до 4.15% доходност на годишна база.

Бъфет не спира да хвали както компанията, така и Тим Кук, наследил Стив Джобс на поста главен изпълнителен директор на Apple.

“Тим Кук беше подценяван в дълъг период от време. Според мен, той е един от най-добрите мениджъри в света. А аз съм се срещал с много от добрите“, казва Бъфет в годишното писмо към акционерите си през 2021 г.