Китай, която има втората най-голяма икономика в света и второто най-многобройно население, отново ще отчете най-голям отлив на милионери през тази година, сочи ново проучване.

Китай се очаква да изгуби по-голям брой милионери в долари тази година поради миграция, в сравнение с която и да е друга държава, според доклада на консултантската компания Henley & Partners.

Според данни на компанията, 10 800 милионери са напуснали Китай през 2022 г., а още 13 500 се очаква да заживеят в друга държава през тази година.

Тази тенденция не започва с пандемията от коронавирус, а продължава от около 10 години. Всяка година Китай отчита най-голям отлив на милионери през последното десетилетие, което води като цяло до забавяне на ръста на богатството в страната, казва Андрю Амойлс от New World Wealth, която е участвала в изготвянето на доклада.

Вторият най-голям губещ в това отношение през тази година се очаква да бъде Индия, като според доклада на Henley & Partners страната ще се раздели нетно с 6 500 милионери през 2023 г., което е с 1 000 по-малко в сравнение с напусналите я през 2022 г.

Амойлс обаче подчертава, че Индия „създава много повече милионери, отколкото губи вследствие на миграция.”

Други азиатски държави също се очаква да изгубят част от милионерите си.

Хонконг се очаква да изгуби нетно 1 000 милионери тази година, а Южна Корея и Япония 800 и 300, респективно.

Въпреки политическата и икономическата несигурност заради войната в Украйна, Русия се очаква да изгуби нетно едва 3 000 милионери тази година, в сравнение с 8 500 през 2022 г.

Русия се нарежда на четвърто място в класацията на Henley & Partners след Великобритания, която би могла да се раздели нетно с 3 200 милионери тази година или два пъти повече в сравнение с миналата.

“След брекзит Великобритания вече не е толкова гостоприемна за заможните хора. За тях вече е по-трудно да се придвижват между Обединеното кралство и ЕС,” посочва в доклада Тревър Уилямс, бивш икономист в Lloyds Bank Commercial.

Австралия може да изпревари тази година Обединените арабски емирства като приеме най-голям брой милионери. Очаква се към страната да има нетен наплив от 5 200 милионери, докато ОАЕ се нарежда на второ място с 4 500. Сингапур оформя челната тройка с 3 200 милионери, които се очаква да се установят в града-държава.

Западните нации като цяло остават привлекателна дестинация за милионерите, като САЩ (2 100), Швейцария (1 800) и Канада (1 600) попадат в челната десетка.

“Миграцията на милионерите отчита стабилен ръст в последното десетилетие, като техният брой в световен мащаб за 2023 и 2024 г. се очаква да бъде 122 000 и 128 000, респективно,” казва Юрг Стефен, главен изпълнителен директор на Henley & Partners.