Кануан е нещо като енигма на Карибите.

Само на 45-минутен полет от Барбадос, той е добре пазена тайна, известна на малцина избрани, които акостират своите яхти за милиони долари в заливите му (Робърт Дауни младши) или бягат от папараците (Джордж Клуни, Леонардо ди Каприо).

Малкото парче земя се рекламира като „място, на което милиардерите отиват, за да избягат от милионерите“, разказва T+L.

Доскоро на острова няма течаща вода или павирани пътища, а костенурките са повече от хората. Днес обаче той предлага летище за частни самолети, множество нови луксозни хотели и вили, както и пристанище за мега яхти.

От самолета Кануан прилича на много други карибски острови: тюркоазени води, изумруденозелени хълмове и бели платноходки - истинско клише за тропическа дестинация.

Отблизо обаче, докато островът постепенно се разгръща пред очите на посетителите, се виждат местни жители, събиращи се по улиците на малко, оживено село и неограничени гледки към океана на всеки завой.

Няма тълпи от пътуващи с круизи, нито сувенирни магазини, както и прекалено развити райони, натъпкани с хотели и ресторанти.

Трафикът тук означава да спрете, за да пропуснете костенурките (canouan е карибската дума за „остров на костенурките“), а природата е толкова непокътната, че се чувствате като един от откривателите на острова.

Парчето земя се намира встрани от пътя на ураганите, характерни за Карибския регион, така че няма неподходящо време за посещението му.

Неговата тайнственост вероятно се дължи на сравнително отдалеченото му местоположение, въпреки че до бреговете му, освен с частен самолет, може да се достигне и с ферибот, и с търговски полет, който каца и на няколко други острова в района.

Ето още гледки от Кануан: