Китай обяви пакет от данъчни облекчения и стимули за покупка на електромобили в размер на 520 милиарда юана (72.3 милиарда щатски долара). Срокът на програмата, която е най-голямата в историята на индустрията, е за четири години, съобщава Ройтерс. 

Отслабващият ръст на продажбите на най-големия автомобилен пазар в света предизвика безпокойство относно икономическия растеж. Финансовата подкрепа беше широко очаквана след обещанието на правителството за насърчаване на индустрията, а акциите на големите автомобилни производители в Поднебесната империя скочиха след оповестяването на подробностите.

"Удължаването с още четири години надмина пазарните очаквания", коментира Цуи Донгшу, генерален секретар на Китайската асоциация за леки автомобили.

Новите електрически превозни средства, закупени през 2024 г. и 2025 г., ще бъдат освободени от данък върху покупката в размер на 30 000 юана (4170 долара). Освобождаването ще бъде намалено наполовина и ще бъде ограничено до 15 000 юана за покупки, направени през 2026 и 2027 г., се казва в изявление на Министерството на финансите.

Преди това Китай предлагаше субсидия за покупки на електромобили за повече от десетилетие, но програмата приключи миналата година.

Книжата на производителите на електромобили NIO и Xpeng се повишиха съответно с 6.1% и 5.5%,тези на Li Auto също скочиха с 3.5% след новината. 

Програмата обхваща изцяло електрическите превозни средства, т. нар. плъгин хибриди и автомобилите с водородни горивни клетки.

Кумулативните данъчни облекчения, които бяха въведени за първи път през 2014 г. и удължени три пъти, надхвърлиха 200 милиарда юана през 2022 година.

Тазгодишното облекчение ще надхвърли 115 милиарда юана.

Данъчните стимули поставят електромобилите на преден план в широкообхватния натиск за възобновяване на растежа във втората по големина икономика в света.

Правителството силно насърчи автомобилната индустрия през последните години чрез стимули, които подкрепиха възхода на местните играчи като Li Auto, NIO и BYD.
 
Продажбите на електрически превозни средства претърпяха удар по-рано тази година, след като правителството прекрати програмата за субсидиране на покупките, но се възстановиха, след като производителите на автомобили, включително Tesla, намалиха цените, за да защитят пазарния си дял.

„Това ще подпомогне растежа на електромобилите в Китай“, смята Сюзън Зоу, вицепрезидент в изследователската компания Rystad Energy. Тя очаква продажбите на електромобили да нараснат с 30% през 2024 г., ускорявайки се спрямо 15-процентния ръст, заложен за тази година.

Продажбите на електромобили са нараснали с 10.5% през май спрямо месец по-рано, показват данни на Китайската асоциация за леки автомобили. Те скочиха с 60.9% на годишна база, тъй като през лятото на 2022 година ограниченията, наложени заради пандемията от COVID-19, все още тормозеха производството и продажбите на автомобили.

Много местни власти в Китай също обявиха мерки за стимулиране, в опит да подкрепят продажбите.

Местното правителство в Джънджоу, столицата на централната провинция Хенан, например, обяви, че ще раздава купони за покупка на автомобили на обща стойност 50 милиона юана (8.4 млн. долара) между юни и август.