Преди повечето хора да осъзнаят мащабите на трансформацията на автомобилната индустрия, Китай се превърна в световен лидер в производството и покупките на електромобили.

И, освен това, няма признаци тази тенденция да отслабва - само през последните две години броят на продадените електромобили нарасна от 1.3 милиона годишно до колосалните 6.8 милиона през 2022 г. 

Това е осмата поредна година, в която Китай държи титлата за най-голям пазар за електромобили в света. За сравнение, в САЩ са продадени само около 800 000 електрически возила през 2022 г.

Индустрията се разраства със скорост, която изненадва дори и опитните наблюдатели.

Това господство в сектора на електромобилите не само осигури устойчив растеж на китайската автомобилна индустрия по време на пандемията, но и даде тласък на страната в стремежа ѝ да стане един от световните лидери в борбата срещу климатичните промени, пише електронното издание на Масачузетския технологичен институт MIT Technology Review. 

Как Китай постигна този успех? 

Правителството отдавна играе важна роля, подкрепяйки както предлагането на електромобили, така и търсенето им.

В резултат на щедрите държавни субсидии, данъчните облекчения, договорите за обществени поръчки и останалите политически стимули се появиха множество местни марки, които инвестираха в оптимизация на новите технологии, за да могат да отговорят на реалните нужди на китайските потребители.

Това, от своя страна, култивира голяма група млади купувачи на автомобили. Но рецептата за успеха на индустрията включва и други съставки, освен китайската държавна политика.

Кога Китай започна да инвестира в електромобили и защо?

В началото на 21-ви век, преди да навлезе напълно в сферата на електромобилите, китайската автомобилна индустрия се намира в неудобно положение.

Тя е мощен център в производството на традиционни автомобили с вътрешно горене, но не разполага с местни марки, които да могат да съперничат на чуждестранните производители.

Това накара китайското правителство да се откъсне от конвенционалната технология и да инвестира в напълно нова територия - автомобили, захранвани изцяло от батерии.

Рисковете са изключително високи, тъй като по това време, преди две десетилетия, електромобилите бяха само нишови експерименти за компании, като General Motors и Toyota. Съществуването на повечето от тези проекти продължаваше по няколко години, след което оставаха в историята. 

Но потенциалната награда за успеха е голяма, тъй като би дала предимство за Китай в битката за "лъвския пай" от индустрията на електромобилите.

Междувременно, страните, които се смятаха за "отличници" в производството на бензинови, дизелови и хибридни автомобили, имаха по-малко стимули да инвестират в нови видове превозни средства. Япония, например, беше абсолютен лидер в сегмента на хибридите.

Освен това, за Китай електромобилите имаха потенциал да решат няколко основни проблема, като силното замърсяване на въздуха в градовете, зависимостта от вноса на петрол и възстановяването на икономиката след финансовата криза от 2008 г. 

В началото на века Китай вече притежава някои структурни предимства. Производството на електромобили включва различни технологии, но все още изисква подкрепата на съществуващата верига за доставки на автомобили. А в Китай тази мрежа е сравнително добра.  

Още през 2001 г. производството на електрически превозни средства беше заявено като приоритетен научноизследователски проект в петгодишния икономически план на Китай.

След това, през 2007 г., индустрията получи значителен тласък, когато Уан Ган - автомобилен инженер, работил за Audi в Германия в продължение на десетилетие, стана министър на науката и технологиите на Китай. 

Уан е голям фен на електромобилите и тества първия електрически модел на Tesla - Roadster, още в дебютната му 2008 г. Именно на Уан се приписва вземането на национално решение да се направи голям залог върху бъдещето на електрическите превозни средства.

Оттогава развитието на електромобилите остава един от приоритетните сектори за китайското икономическо планиране.

Какви мерки предприема правителството?

Китайската икономическа система е много ефективна във фокусирането на ресурси към индустриите, които иска да развива. Напоследък същото се случва и в сектора на полупроводниците. 

От 2009 г. страната започна да раздава финансови субсидии на производителите на електромобили за производство на автобуси, таксита или автомобили за индивидуални потребители. През същата година в Китай са продадени по-малко от 500 електромобила.

Но допълнителните инвестиции дават възможност на компаниите да подобряват своите модели. Освен това за потребителите става по-евтино да се снабдят с електромобил.

От 2009 г. до 2022 г. правителството е наляло общо над 200 милиарда юана (29 милиарда долара) в субсидии и данъчни облекчения за сектора. И въпреки че политиката на субсидиране официално приключи в края на миналата година и беше заменена от по-пазарно ориентирана система, наречена „двойни кредити“, тя вече постигна очаквания ефект.

С повече от 6 милиона електрически превозни средства, продадени в Китай през 2022 г., страната генерира над половината от глобалните продажби.

Правителството също така помогна на местните компании да останат "на повърхността" в ранните им години, като раздаде договори за обществени поръчки.

Около 2010 г., преди потребителският пазар да приеме електромобилите, първите поръчки в Китай бяха за огромната система на обществения транспорт.

Освен субсидиите и данъчните облекчения, Китай прилага и други държавни политики, които насърчават хората да купуват електромобили.

В гъсто населените градове, като Пекин, регистрационните номера на колите са ограничени от повече от десетилетие и покупката на номер за конвенционален бензинов автомобил все може да отнеме години и да струва хиляди долари. Но процесът за купувачите на електромобили е значително улеснен. 

Местните власти също работят в тясно сътрудничество с производителите. Китайската компания BYD, например, която в момента оспорва господството на Tesla в сферата на електромобилите, се издигна, поддържайки тясна връзка с южния град Шенжен и го направи първия град в света, който напълно електрифицира своя парк от обществени автобуси.

Каква е ролята на Tesla за развитието на китайската индустрия на електромобилите? 

Развитието на китайската електромобилна промишленост е тясно свързано с възхода на Tesla.

Субсидиите на китайското правителство не бяха ограничени само за местните компании. Освен това правителството в Пекин и местните власти активно "ухажват" Tesla за изграждане на производствени съоръжения в страната.

Нейната Gigafactory в Шанхай беше построена изключително бързо през 2019 г. благодарение на благоприятните местни политики.

Днес Китай е незаменима част от веригата за доставки на Tesla. Заводът на компанията в Шанхай в момента е най-продуктивният ѝ производствен център и осигурява над половината от автомобилите на Tesla, доставени през 2022 г.

Ползите обаче са взаимни и Китай също спечели много от Tesla. Компанията принуждава китайските марки да правят иновации и да се опитват да настигнат нейните модели, както по отношение на технологичния напредък, така и на достъпността.

Сега Tesla е изправена пред предиздвикателството да намери начин да продължи бъде конкурентоспособна в Китай, защото има сериозна конкуренция в лицето на местните играчи. 

Защо е важно производството на батерии? 

Най-важната част от електрическото превозно средство са клетките на батерията, които могат да съставляват около 40% от цената на автомобила. Най-важният фактор за създаването на търговски "жизнеспособен" проект е батерия, която едновременно трябва да е мощна, надеждна и достъпна.

Китайските компании дадоха много силен тласък на технологиите за производство на батерии. През последното десетилетие китайските компании инвестираха активно в разработката на литиево-железните фосфатни батерии (LFP).

Те се различават от литиево-никел-манган-кобалтовите батерии (NMC), които са много по-популярни на Запад.

LFP батериите са по-безопасни и по-евтини, но първоначално не бяха най-добрия избор в автомобилите, тъй като имаха много по-ниска енергийна плътност и се представяха лошо при ниски температури.

И докато други производители се отказаха изцяло от LFP технологиите, няколко китайски компании, като Contemporary Amperex Technology, прекараха десетилетие в проучването им и успяха да намалят разликата в енергийната плътност.

Днес индустрията отново признава предимствата на LFP батериите, които съставляват една трета от общото производство към септември 2022 г. 

Китай също има и друго ключово предимство в производството на батерии - той контролира добива на голяма част от необходимите материали.

Въпреки че страната не разполага с големи залежи на природни ресурси, тя притежава най-голям капацитет за тяхната преработка и рафиниране. Особено когато става въпрос за критични компоненти, като кобалт, никелов сулфат, литиев хидроксид и графит.

Вече има и други държави, които осъзнават важността на доставките на материали за батерии и подписват споразумения с Чили и Австралия, за да получат контрол върху мините за редки метали. Но преднината на Китай дава на местните компании дългогодишна стабилна верига за доставки.

Как изглежда пазарът на електромобили в Китай в момента?

В резултат на всичко това, Китай има извънредно голямо вътрешно търсене на електромобили. Според проучване на американската консултантска компания AlixPartners, над 50% от респондентите в Китай обмислят покупката на електрическо превозно средство, което е два пъти повече от средното за света.

Има много възможности за тези клиенти сред местните производители, включително BYD, SAIC-GM-Wuling, Geely, Nio, Xpeng и LiAuto. Докато първите три са примери за конвеницонални автомобилни компании, които успешно са се преориентирали към електромобилите в началото, последните три са изцяло електрически стартъпи, които са се развили буквално "от нулата" за по-малко от десетилетие.

И тъй като възходът на тези компании съвпада с появата на ново поколение купувачи на автомобили, производителите вече не страдат от стигмата, че китайските марки са по-малко престижни или по-лоши като качество от чуждестранните.

Могат ли други страни да повторят успеха на Китай?

Почти сигурно е, че много държави сега гледат със завист към опита на Китай с електромобилите. Но за тях може и да не е толкова лесно да го повторят, дори да копират китайската "игра".

Докато САЩ и някои страни в Европа отговарят на обективните изисквания за ускорено развитие на собствените си индустрии, като технологичен капацитет и установени вериги за доставки, те работят в различни политически системи и там инструментите на плановата икономика не работят.  

Интересен въпрос е дали държави, като Индия или Бразилия, биха могли да приложат китайския модел. Тези държави нямат толкова силни автомобилни индустрии, нито могат да разчитат на усъвършенствания опит на китайското правителство в управлението на мащабни индустриални политики чрез разнообразен набор от политически инструменти, включително кредити, субсидии, данъчни облекчения и обществени поръчки.

Но опитът на Китай показва, че електромобилите могат да бъдат възможност за развиващите се страни да се конкурират с богатия свят. 

Могат ли китайските марки да пробият на други пазари? 

За първи път в историята китайските компании за електромобили имат шанса да се разширят извън Китай и да станат глобални.

Някои от тях вече навлизат на европейския пазар и дори обмислят дебют в САЩ, въпреки наситения пазар и чувствителната политическа ситуация. Китайските бензинови и дизелови автомобили никога не биха могли да мечтаят за същото.

За да постигнат това обаче, те ще трябва да променят драстично своите маркетингови похвати и да се адаптират към различните технически стандарти, както и към предпочитаните софтуерни услуги.

Китайските производители ще трябва да се научат да се приспособяват към различните потребителски навици и искания за обслужване на клиентите.

В настоящата геополитическа среда тези компании биха били уязвими в държавите, които не са в особено добри отношения с Китай. Някои от тях може да искат да защитят собствената си местна автомобилна индустрия, а други виждат в навлизането на китайските марки риск за националната си сигурност.

Поради тези и други причини най-големият потенциал за растеж вероятно ще дойде от останалите азиатски пазари, а не толкова от Европа или САЩ, смятат експертите. 

Така или иначе, за Китай фокусът върху производството на електромобили има двойна полза - той намалява нуждите на страната от внос на автомобили от Запад, като в същото време създава дълготрайна експортна индустрия. 

А някои страни, като Индонезия, вече се опитват да привличат китайски инвестиции за изграждане на фабрики за елекромобили на тяхна територия.