Инвеститорите в криптовалути стават свидетели на безпрецедентен приток на капитал и промяна на пазарната динамика, пише електронното издание Bitcoinist. 

През последните 24 часа цената на биткойна рязко се повиши и премина границата от 30 000 долара за брой за пърив път от април насам.  Този скок доведе до ръст в общата капитализация на глобалния крипто пазар с 9.5% през последния ден.

Финансовите институции купуват все повече криптовалути

Поскъпването на биткойна и притокът на капитал към глобалния крипто пазар отчасти се дължи на BlackRock, най-големият мениджър на активи в света. Миналата седмица компанията  подаде заявление за създаване на борсово търгуван фонд за биткойн (ETF), базиран на т. нар. спот цена.   

Този ход стимулира прилив на капитал на крипто пазара и помогна на биткойна да премине психологическата граница от 30 000 долара.

В допълнение към BlackRock, Invesco също подаде заявление за създаването на подобен фонд. Междувременно WisdomTree и Deutsche Bank също оставят отпечатък с намеренията за основаване на биткойн ETF и крипто попечителство.

Тези действия са пример за значителна промяна в гледната точка на индустрията за криптовалутите и изиграха значителна роля в насърчаването на масивния приток на капитал в крипто пазара. 

Притокът на капитал дава увереност на инвеститорите

Струва си да се отбележи, че по-рано този месец капитализацията на крипто пазара се срина до приблизително 1.06 трилиона долара. В рамките на няколко седмици обаче пазарът се възстанови бързо и оттогава претърпя огромен приток, катапултирайки пазарната капитализация до текущия връх от 1.21 трилиона долара.

Това значително покачване илюстрира нарастващото доверие и ентусиазъм сред инвеститорите, които търсят възвръщаемост и разнообразни възможности в лицето на дигиталните активи.  

В допълнение към подобряващото се пазарно настроение беше отбелязано стартирането на EDX Markets - крипто борса, гарантирана от инвеститори като Citadel Securities, Fidelity Investments и Charles Schwab.

На този фон най-популярната криптовалута биткойн продължава да "помпа мускули". През последните 24 часа тя добави над 50 милиарда долара към пазарната му стойност.

Към момента биткойнът се търгува на ниво от 30 103 долара. Като следствие от стабилното му представяне, останалите криптоактиви също претърпяха подем. Ethereum поскъпна с 6.9% през последното денонощия, Binance Coin - с 3.5%, а Cardano - с 8.3%.