В едно интервю за работа това, което кандидатът казва и начинът, по който го казва, могат да помогнат на интервюиращия да определи дали въпросният човек е подходящ за компанията и нейната култура.  

Затова, когато отивате на интервю, е добре да се подготвите и да обмислите внимателно както нещата, които искате да включите в разговора, така и онези, които не бихте искали да присъстват в него. 

Електронното издание Indeed обобщава 10 теми, за които е добре да забравите, когато говорите с потенциалния си бъдещ работодател. 

Негативни коментари за предишната ви работа

Често интервюиращите задават въпроси от типа "Защо си търсите нова работа?" или "Какво не ви хареса в предишните ви позиции?".

Отговорите, които не включват негативни оценки и коментари за предишния ви работодател, показват вашата способност да останете професионални и позитивни, независимо от ситуацията.

Положителните отговори могат също така да дадат на интервюиращия увереност, че ще бъдете добро допълнение към културата на компанията и че вероятно няма да кажете нищо негативно за тях в бъдеще.  

Отговорът "Не знам"

Интервюиращият може да ви зададе въпрос, за който не сте подготвени или на който нямате готов отговор. Това може да бъде чудесна възможност да докажете уменията си за критично мислене и решаване на изненадващи проблеми.

Можете да поискате една или две минути, за да обмислите отговора си или пък да помолите за допълнителна информация, която ви е необходима, за да излезете с някакво решение. Във всички случаи и двата варианта са по-добри от това да кажете "не знам".  

Дискусии за социални придобивки, отпуски и заплата

В интервюта за работа бихте искали да се съсредоточите върху представянето на причините, поради които сте най-добрият кандидат за позицията и да мотивирате интервюиращия или работодателя да ви предложи работа.

Трябва да се опитате да избягвате да питате за евентуалните бонуси, право на отпуск и възнаграждения, освен ако самият интервюиращ не повдигне тези теми. По-добре е да изчакате да получите конкретна оферта за работа, преди да започнете преговори.

Вместо изрично да задавате конкретни въпроси по тези теми, можете да споменете за тях в края на интервюто, с което учтиво да уведомите интервюиращия, че е добре в бъдеще те да бъдат обсъдени.  

"Има го в CV-то ми" 

Понякога интервюиращият може да зададе въпрос, чийто отговор присъства в автобиографията, която сте изпратили предварително. Въпреки това, трябва да се опитате да отговорите със собствените си думи и да предоставите повече подробности.

След като отговорът на въпроса присъства в CV-то, е много вероятно интервюиращият просто да търси допълнителна информация, която не е успял да открие.

Опитайте се да отговорите на тези въпроси, като използвате конкретни примери, които доказват вашия опит и умения или обясняват защо квалификацията ви отговаря на конкретната позиция. 

Жаргон и непрофесионален език

Много е важно да покажете своя професионализъм по време на интервюто. Един от най-добрите начини да направите това е да използвате професионален език.

Това не означава, че трябва да използвате индустриален жаргон, а по-скоро, че трябва да се опитате да избягвате уличната лексика, ругатните, паразитните изрази и т.н.

Ако забавите темпото и обмисляте внимателно отговора си, като се съсредоточите върху ясното говорене, ще избегнете подобни проблеми.

"Нямам никакви въпроси"

Повечето интервюиращи обикновено питат кандидатите дали те, на свой ред, имат въпроси относно позицията или компанията. Важна част от подготовката за интервюто е да набележите смислени въпроси, които бихте могли да зададете.

Това е демонстрация на вашия интерес към работата, за която кандидатствате. Не е добра идея да кажете, че просто няма какво да попитате. 

Въпроси за основната дейност на компанията

Да подготвите въпроси към интервюиращия е добра идея, но те не трябва да са твърде елементарни, например "А какво, всъщност, прави компанията?".

Отговорите на подобни въпроси обикновено могат да бъдат намерени с елементарно проучване на компанията и позицията, за която кандидатствате. Опитайте се да се информирате за дейността и мисията на компанията още преди самото интервю. 

Готови отговори и клишета

Един от най-добрите начини да се подготвите за интервю е да проучите въпросите, които очаквате интервюиращият да зададе и да имате представа за възможните отговори.

Въпреки това, дори и да използвате тази предварителна подготовка, трябва да се опитате да звучите непринудено по време на разговора. 

Много кандидати използват клишета, когато отговарят на общите въпроси по време на интервютата за работа. Много по-добре е да отговорите по начин, който е честен и ще ви помогне да се откроите сред останалите.

Вместо да използвате клишета от типа „Най-голямата ми слабост е, че съм перфекционист“, които интервюиращите чуват прекалено често, опитайте се да идентифицирате конкретен опит, от който сте успели да се поучите на предишната си позиция.

Дискусии за липсата на опит

Ако наскоро сте завършили образованието си или сменяте посоката на своята кариера, опитайте се да се съсредоточите върху силните страни, с които бихте допринесли за бъдещата си позиция, както и върху опита и уменията, които имате и биха добавили стойност към компанията.

Няма смисъл да акцентирате върху това, че ви липсва опит. Когато отговаряте на въпроси, свързани с тази тема, е добре да споменете уменията, които имате и биха били от полза за новата ви роля - комуникация, организация, решаване на проблеми, умения за управление на времето и т.н. 

Неуместна лична информация

Когато отговаряте на въпроси в интервю за работа, използването на конкретни примери и дори шеги може да ви помогне да докажете своята квалификация и да изпъкнете сред останалите кандидати.

Но все пак е добре да избягвате твърде детайлните и интимни подробности за личния ви живот, като например информация за вашето семейство или хобитата ви, освен ако тя не е свързана пряко с позицията, за която кандидатствате.