Професиите, които правят служителите най-нещастни, са и едни от най-самотните, според 85-годишно проучване на учени от Харвардския университет.

И макар определени позиции да не могат да бъдат свързвани надеждно с неудовлетвореност и бърнаут, определени трудови характеристики могат да бъдат, казва пред CNBC Робърт Уолдингър, преподавател по психиатрия в Харвардския университет и директор на харвардското проучване на развитието на възрастните хора, което е едно от най-продължителните в света в сферата на човешкото щастие.

Работите, които изискват малко човешко взаимодействие и не предлагат възможности за изграждането на смислени взаимоотношения с колеги, се характеризират с най-нещастните служители, установява проучването.

От 1938 г. учени от Харвардския университет събират данни за здравето на над 700 участници от цял свят и им задават подробно въпроси относно живота им на всеки две години.

Тайната на по-щастливия, по-здравословния и по-дългия живот, заключават те, не са парите, професионалните успехи, спортът или здравословното хранене — позитивните отношения са нещото, което поддържа хората щастливи през целия им живот.

Това важи и за работата. “Това е съществено важна социална необходимост, която трябва да бъде задоволена във всички аспекти от нашия живот,” обяснява Уолдингър. “Освен това, ако сте по-свързани с хората, се чувствате по-удовлетворени от работата си и я вършите по-добре.”

Самотата на работното място е по-често срещана, отколкото хората си мислят

Някои от най-изолиращите работни места включват повече самостоятелна работа, отколкото междуличностни отношения или пък изискват нощни смени, като шофиране на камион и нощна охрана.

Самотните работни места са често срещани в зараждащи се, технологично ориентирани индустрии, в това число доставките на пратки и храна, където хората често нямат никакви колеги; онлайн търговията на дребно, където работата е “толкова бърза и яростна”, че служителите в една и съща смяна в склад може дори да не знаят имената си, казва Уолдингър.

Самотата обаче не засяга само онези, чиято работа е самотна — дори и хората с натоварени, социални професии може да се чувстват изолирани, ако нямат положителни, смислени отношения с другите.

Уолдингър посочва позициите в сферата на обслужването на клиенти като пример за това: “Знаем, че хората в кол центровете често са много стресирани от работата си, основно защото са на телефона по цял ден с разочаровани и нетърпеливи хора,” казва той.

Усещането за откъснатост от останалите на работното място също е притеснително за здравето. Проведени наскоро проучвания показват, че с напредването на възрастта самотата може да увеличи риска от смърт, колкото тютюнопушенето, наднорменото тегло и липсата на физическа активност.

Общуването е добро за вашата кариера и за психичното ви здраве

Създаването на малки възможности за социално общуване на работното място може да действа възстановяващо и да помага за облекчаването на чувствата на самота и неудовлетвореност, установяват авторите на проучването.

Например, може да поговорите за пет минути с приятелски настроен колега или да намерите хора със сходни интереси, като литературен клуб или спортна лига, с които можете да прекарвате време след стресираща работна смяна.

Максимизирането на щастието на работното място също така зависи от очакванията, които вашият мениджър има. “Ако сте стимулирани на работното място да работите в екипи, е по-лесно да изграждате положителни отношения с колегите си,” казва Уолдингър.

“Ако обаче се очаква да сте забили глава по цял ден и да работите сами по през цялото време или да се съревновавате с другите, това е различна история.”

Ако служителите си говорят или се смеят заедно в офиса, някои мениджъри ще предположат, “че не работят и че продуктивността им страда от това,” пишат Уолдингър и неговият колега Марк Шулц в своята книга “Хубавият живот.”

Всъщност, точно обратното е истина – доклад от 2022 г. на Gallup показва, че хората, които имат най-добър приятел на работа, са по-продуктивни и ангажирани с работата си от тези, които нямат.

Когато търсим работа, ние считаме заплащането и здравните осигуровки за важни придобивки, но Уолдингър и Шулц твърдят, че отношенията на работното място са още една “трудова придобивка”, на която трябва да обръщаме сериозно внимание.

“Позитивните отношения на работното място водят до по-ниски нива на стрес, по-здрави служители и по-малко дни, в които се прибираме вкъщи разстроени,” заключават Уолдингър и Шулц. “Те също така просто ни правят по-щастливи.”