Meta актуализира функциите на Messenger, Facebook и Instagram, свързани с родителския контрол, съобщава електронното издание Techradar.  

Целта на ъпдейта е родителите и настойниците да имат много повече контрол върху начина, по който техните деца взаимодействат с онлайн приложенията.

Инструментите на Messenger ще бъдат разположени в новия център за родителски надзор, където потребителите ще могат да научат колко време прекарват децата в платформата, да получават известия, когато някой нов потребител бъде добавен към списъка с техните контакти, както и да определят кой може или не може да им изпраща съобщения. 

Родителите също така ще могат да контролират кой може да вижда историите на децата им (т. нар. Stories, които се появяват в Messenger) и да получават информация, когато някой е докладван в акаунта.

Тийнейджърите ще могат сами да променят някои от настройките за сигурност, но ако направят това, техните родители ще получат известие, което ще ги информира за всички корекции в настройките за сигурност.

Първоначално новите функционалности ще са достъпни в САЩ, Обединеното кралство и Канада, като плановете на Meta предвиждат те да станат достъпни и в други държави през следващите месеци.

По-късно Meta ще обнови Messenger за втори път, като добави и инструменти за управление на времето, прекарано онлайн, към родителския надзор. 

Центърът за родителски надзор на Instagram също получава актуализация, подобна на тази на Messenger, тъй като Meta се стреми да подобри прозрачността между тийнейджърите и техните родители.

В момента платформата показва на родителите акаунтите, които детето им следва, както и кой следва тях. Този инструмент се разширява, за да показва всички общи приятели, които тези акаунти могат да споделят с вашия тийнейджър.

Освен това, когато непълнолетно лице блокира някого, ще се появи известие, препоръчващо да добави свой настойник, който да му помогне да контролира акаунта.

Извън центъра за надзор, Meta тества нова функция за поверителност за Instagram, при която хората трябва първо да изпратят покана, преди да могат да изпращат съобщения. Тези покани ще бъдат ограничени само до текст, без изображения и видеоклипове.  

Що се отнася до Facebook, Meta не предприема драстични промени. Компанията се задоволява с пренасянето на инструмента "Take a Break" ("Вземи си почивка") от Instagram.

Тийнейджърите ще получат известие, което ги съветва да си поемат "глътка въздух" от приложението след изтичане на 20 минути. Родителите ще могат да задават и ежедневни напомняния на своите деца.   

Изданието обаче предупреждава, че подобренията на сигурността в социалните мрежи на Meta са полезни, но малчуганите могат да имат и други приложения на своите смартфони и таблети.

Експертите по онлайн сигурност съветват родителите да се интересуват и да проверяват редовно какви инструменти и форми на комуникация използват децата им в Мрежата, защото някои от тях могат да бъдат изключително опасни.