Купуването на нов автомобил е станало изключително скъпо в САЩ почти по всички показатели.

Цените на колите са не само на почти рекордно високи нива, но и лихвите по кредитите за финансирането на подобна покупка също са скочили драстично. В днешно време на пазара излизат по-малко нови, достъпни автомобили.

Днес новите автомобили на цена под 30 000 долара съставляват едва 8% от предлагането на пазара, в сравнение с 38% преди пандемията, казват от приложението за търговия с автомобили CoPilot.

“Това е най-недостъпният автомобилен пазар в съвременната история,” посочва главният изпълнителен директор на CoPilot Пат Райън.

Пазаруващите автомобили обичат лукса

Доста преди пандемията от COVID-19 вкусовете на потребителите бяха започнали да се променят и търсенето да се пренасочва от седаните към по-скъпите SUV модели и пикапи.

Купувачите на автомобили също така предпочитат допълнителни опции, като интерактивни дисплеи, амбиентно осветление, 360-градусови камери и седалки с подгряване и охлаждане.

“На пазара има война за допълнителни функционалности,” казва Айвън Дръри от автомобилния сайт Edmunds.com.

В отговор на нарасналото търсене, дилърите започват да се запасяват с повече автомобили с всевъзможни екстри, казва той, а производителите обновяват продуктовите си линии с пакети от висок клас и ограничават не толкова скъпите автомобили.

Средната цена, на която потребителите са купували нови автомобили в САЩ през май, възлиза на 47 892 долара, което е близо до рекордно високо ниво, според данни на Edmunds. Сега 10% от всички предлагани автомобили струват по над 70 000 долара, в сравнение с 3% преди пет години.

От друга страна, потребителите могат да избират измежду по-малко възможности при по-евтините коли. Едва 0.3% от предлаганите нови автомобили струват по-малко от 20 000 долара, в сравнение с 8% преди пет години, установяват от Edmunds.

Това оставя по-голям брой потребители извън пазара на нови автомобили, посочва Райън.

Вместо да се сдобият с нова кола, купувачите с ограничен бюджет се насочват към автомобилите втора употреба с по-голям пробег, което означава, че разходите им по тях ще се увеличат, допълва Райън.

„Онези, които имат най-малки възможности да плащат, получават колата, чието притежание ще струва най-много.“