Австралийската United Malt Group Ltd обяви днес, че е приела офертата за придобиване на компанията срещу 1.5 млрд. австралийски долара (999 млн. долара) от страна на Malteries Soufflet - подразделение на френската селскостопанска компания InVivo.

Сделката вероятно ще създаде най-големия производител на малц в света.

Придобиването би удвоило размера на малцовия бизнес на InVivo три години по-рано от планираното, заяви главният изпълнителен директор на компанията Тиери Бландиние, когато офертата беше обявена първоначално през март.

Акциите на United Malt поскъпнаха с 9.1%, до 4.8 австралийски долара, което е с 20 цента под предложената в офертата цена от 5 австралийски долара на акция.

Офертата в кеш е с 45.3% над цената на затваряне на акциите на United Malt от 3.44 австралийски долара в края на борсовата сесия на 24 март, преди тя да бъде обявена.

Сделката подлежи на одобрение от страна на регулаторните органи в Австралия, както и от акционерите на United Malt.

Австралия отчита ръст в сделките тази година, което до голяма степен се разминава със ситуацията в Азиатския регион, където натискът от високите лихви доведе до ограничаване на сливанията и поглъщанията (M&A).

United Malt е четвъртият най-голям търговски производител на малц в света, като произвежда насипен малц за пивовари, дестилерии и хранителни компании. Компанията има преработвателни заводи в Австралия, Канада, САЩ и Великобритания.

Malteries Soufflet, която е един от най-големите производители на малц в света, разполага с 28 съоръжения в Европа, Латинска Америка, Азия и Африка.

Бордът на директорите на United Malt смята, че офертата отразява по подходящ начин стойността на портфейла ѝ от активи и очакваното подобрение в краткосрочните прогнози за печалбата, заяви председателят на компанията Греъм Брадли.

Бордът на директорите на компанията е препоръчал единодушно на акционерите да подкрепят предложението.

За InVivo придобиванието е част от целта на компанията да се превърне в най-големия производител на малц в света в рамките на пет години чрез външен растеж.

Компанията придоби конкурентната Soufflet през миналата година и подписа споразумение през януари за поглъщане на белгийския производител на малц Castle Malting.

По-рано през годината Malteries Soufflet направи първата копка на нов завод за производство на малц в България - „Малтери Суфле България“ в Плевен.

Съоръжението, което се очаква да заработи през 2024 г., ще удвои настоящия производствен капацитет на компанията в страната до 60 000 тона малц годишно, а инвестицията на Malteries Soufflet е на стойност близо 60 милиона евро.