Китайската BYD постигна по-силен ръст на продажбите на хибридни и електрически автомобили от щатската Tesla за второто тримесечие на годината, пише CNN.

Между април и юни BYD е продала повече от 700 000 автомобила, което е двойно повече спрямо същия период година по-рано, както и нов тримесечен рекорд.

В същото време, от Tesla също обявиха най-добрите си тримесечни резултати - произведени са 480 000 автомобила, от които са доставени 466 000.

Само през юни от BYD, в която инвеститор е Уорън Бъфет, са реализирали 253 046 нови коли - с 89% повече спрямо 12 месеца по-рано. Това е нов исторически максимум за продажби на месечна база за компанията.

Месец по-рано BYD продаде 119 000 електрически и хибридни автомобила, което е повече от два пъти над отчетеното за май 2022 г.

Tesla, от своя страна, завърши май с доставени 77 695 коли, което представлява 142% повече спрямо година по-рано.

Китайският производител все пак изостава от Tesla по реализирани електрически коли, но в общите продажби се добавят и хибридите, което прави компанията по-голяма от щатския производител. 

Вчера акциите на Tesla поскъпнаха с 6.9%, до 279.82 долара за брой. Ръстът добави нови 13 млрд. долара към състоянието на Илон Мъск, който продължава да заема челно място сред най-богатите хора в света.

Състоянието на милиардера, възлизащо на 242 млрд. долара, се състои от дяловете му от няколко компании, сред които Tesla, SpaceX, Twitter, Boring Company и др.