Новата най-висока сграда в Япония е готова – блестящият небостъргач е част от обширно „модерно градско селище“ в центъра на Токио, което се изгражда от години.

Кулата - с леко извити ръбове и корона, наподобяваща цветни листенца, достига 330 метра височина.

Тя е 64-етажна и надминава небостъргача Abeno Harukas в Осака, който вече е втората най-висока сграда в Япония със своите 300 метра, съобщава CNN.

Завършването на кулата, обявено на 3 юли, приближава комплекса Azabudai Hills една крачка по-близо до планираното му откриване през есента.

Проектът е в процес на изграждане от 2019 г., като остават „последни щрихи“, които да бъдат нанесени през следващите месеци, според компанията-разработчик Mori Building Co.

Сградата - една от няколкото в комплекса, ще бъде многофункционална, помещавайки хотелски резиденции, офис площи, университетски медицински център, магазини и ресторанти, както и най-голямото международно училище в центъра на Токио.

Обхващайки площ от повече от 8 хектара, проектът има за цел да съживи квартала със съоръжения, като спа център, фитнес клубове, художествена галерия и музей. Различните структури ще образуват „град в града“, според Mori Building Co.

„За да поемем местния трафик, построихме нови пътища, минаващи през комплекса“, посочва компанията. Очаква се проектът да побере около 20 000 служители и 3500 жители, заедно с прогнозирани 25-35 милиона посетители годишно.

Кулите са проектирани от известното американско архитектурно студио Pelli Clarke & Partners. Heatherwick от Обединеното кралство пък стои зад една от нискоетажните сгради в комплекса.

Архитекти, работили по проекта, посочват, че жилищните интериори отдават почит на японското майсторство и начин на живот.

Някога Япония е известна със своя технологичен напредък и бързо градско развитие, въпреки че много от нейните най-високи небостъргачи са построени преди началото на века.

Междувременно, други страни завземат лидерството в тази сфера, изграждайки все по-високи силуети - небостъргачът Azabudai Hills е по-малък от събратята си в Ню Йорк, Тайван и Дубай.

Той обаче скоро ще има конкуренция съвсем наблизо - нова сграда, вдъхновена от факла, ще се издигне в Токио. С 390 метра височина, Torch Tower ще надмине Azabudai, когато бъде завършена през 2027 г.

Тази кула също ще изобилства от зеленина и открити площи, като ще се превърне в „най-големия градски блок“ в японската столица, според уебсайта на проекта.