Не ви трябва диплома, за да успеете в живота.

Това е мнението на Остин Ръсел, който към днешна дата е най-младият милиардер в света, спечелил сам парите си.

Ръсел напуска Станфордския университет през 2012 г., за да създаде компанията си Luminar Technologies, след като получава финансиране на стойност 100 000 долара от фондацията на Питър Тийл.  

Основателят на PayPal преди време имаше инициатива, съгласно която предоставяше по 100 хил. долара на талантливи предприемачи, които трябваше да напуснат университета и да се съсредоточат върху бизнеса си.

28-годишният Ръсел казва пред CNBC Make It, че студентите с предприемачески дух трябва да напуснат университета. На въпрос дали наистина трябва да го направят, той посочва: „Абсолютно“.

„Висшето образование не е за всеки. Аз така или иначе щях да напусна университета, дори и без финансирането от Питър Тийл“, допълва той.

Решението на Ръсел за момента се отплаща – неговата компания, която е технологичен стартъп, разработващ софтуерни и хардуерни решения за автономни автомобили, се оценява на 2.6 млрд. долара.

Скорошно проучване от Wall Street Journal установи, че 56% от американците са на мнение, че четиригодишното висше образование не заслужава усилията си.

Скептицизмът относно университетите през последните години нараства, въпреки че, според експертите, по-високата образователна степен носи по-високо заплащане и достъп до по-добра работа.

Според Ръсел, знанията, които придобиваме от университета, днес можем да получим от смартфона, таблета или друго електронно устройство.

„Цялата тази информация днес е налична онлайн. Това не е нещо, което е било вярно преди 50 години и все още е напълно вярно и днес. В тийнейджърските ми години можех да гледам цели лекции на Станфорд или Масачузетския технологичен институт (MIT)".   

По думите на милиардера, днес можем да преминем през цялата учебна програма на даден университет само за седмица. „Има толкова много и различни начини днес да придобием знания“, допълва той.

Изобщо не съжалява за избора си, който, всъщност, е изиграл огромна роля за успеха му.