Специално създадена карта на света разкрива какво носят хората в сауните в различните кътчета на планетата.

Банският костюм се оказва първият избор на болшинството, съобщава Daily Mail. На картата имената на държавите са допълнени от традиционното облекло за сауна, което избират техните жители.

Агенцията за спа резервации SpaSeekers.com провежда проучването на сауна в 84 страни по света, за да „помогне на посетителите на спа центровете да избегнат евентуално неудобство“.

Носенето на бански оглавява класацията на най-подходящото облекло за сауна в 41 страни по света, включително САЩ и Австралия.

В 23 страни се насърчава голото изживяване в сауната, сред тях са Швеция и Япония. Според spaseekers.com, това е напълно нормална практика в много държави, чиито жители обичат посещенията в спа центровете.

Междувременно, в 24 страни етикетът изисква посетителите да носят хавлиена кърпа в сауната – този списък включва Обединеното кралство, Канада и Испания.

В Европа спа голотата е възприета в държави, като Австрия, Латвия, Словакия и Унгария. Носенето на бански в сауната дори може да се счете за грубо в Германия, където спа зоните са обявени за „нетекстилни“ поради хигиенни причини. Понякога там се изискват само кърпи за сядане.

Носенето на кърпа в сауната е нещо обичайно в Италия, Ирландия и Холандия, докато банският е норма на места, като Франция, Дания и Турция.

Премествайки се в Азия и Близкия изток, голотата се почита в Южна Корея и Тайван, докато носенето на бански се препоръчва в ОАЕ, Индия и Тайланд. Междувременно, носенето на кърпа е обичайно в Малайзия и Йордания.

Поглеждайки към Океания, новозеландците носят кърпа, докато банският е предпочитан във Фиджи. В Южна Америка бразилците се увиват в кърпа в сауната, в Мексико е по-добре да сте голи, докато носенето на бански е обичайно в Куба, Бахамските острови и Коста Рика.

В Африка посетителите на сауната трябва да носят кърпа в Южна Африка и Тунис, както и бански в страни, като Египет, Мароко и Намибия.

На Балканите и в България

Според картата, българите предпочитат да посещават сауната с бански костюм, което се отнася и за гърците, и за турците. Жителите на Хърватия и Румъния носят кърпа, а в Северна Македония и Черна гора предпочитат да влизат в сауната голи.

SpaSeekers.com споделя и няколко съвета:

  • Ако носите бански, се уверете, че е идеално чист, за да избегнете разпространението на бактерии. Изберете бански без висящи декоративни елементи, за да не изгорят кожата ви, ако се нагреят.
  • Банските костюми, изработени от PVC материали, са изложени на риск от стопяване, изпускане на химикали и най-малкото ще попречат на кожата да диша правилно, когато се нагреят.
  • Консултирайте се с другите посетители на сауната, преди да решите да увеличите нивото на парата.
  • Влизайте и излизайте бързо, за да запазите топлината в пространството.