Институтът за икономика и мир публикува своя Глобален индекс на мира за 2023 г., който класира най-мирните страни в света.

Подреждането се базира на три основни индикатора:

  • Продължаващи вътрешни и международни конфликти
  • Обществена безопасност и сигурност
  • Милитаризация

Като цяло, индексът установява, че светът е малко по-малко безопасен, в сравнение с миналата година, поради ефекта от пандемията от COVID-19, който остава без промяна, в сравнение с резултатите от проучването през 2022 г.

Подреждането показва, че седем от 10-те най-мирните страни в света се намират в Европа.

Най-мирната страна в света е Исландия, която неизменно заема първото място от създаването на индекса през 2008 г. Тя също така е третата най-щастлива държава в света - след Финландия и Дания.

Над 60% от населението на Исландия живее в столицата Рейкявик, според National Geographic.

Втората най-мирна страна в света е Дания. Въпреки че хората там плащат едни от най-високите данъци, които достигат до 50% от доходите им в някои случаи, за това си има причина.

Заради високите данъци Дания може да предложи на гражданите си най-много безплатни възможности в сферата на здравеопазването, студентите не плащат такса и получават субсидии за покриване на разходи, докато следват, детските грижи са субсидирани, а възрастните получават пенсии, с които се осигуряват помощници, които го посещават по домовете.

Челната тройка се оформя от Ирландия, която е вторият по големина остров в Европа след Великобритания. Тя е известна с тучните си, зелени поля, откъдето идва и нейното прозвище „Изумруденият остров“, според National Geographic.

Населението на Ирландия се е увеличило с 10% през последното десетилетие, според данни на местната статистическа служба.

Останалите страни в челната десетка са Нова Зеландия, Австрия, Сингапур, Португалия, Словения, Япония и Швейцария.

България се нарежда на 30-о място от 163 държави, като отстъпва с пет позиции, в сравнение с предходната година.

В долния край на подреждането пък са Афганистан, Йемен, Сирия, Южен Судан, Демократична република Конго, Русия, Украйна, Сомалия, Судан и Ирак.