Близо половината от продадените реплики на луксозни часовници по света са фалшификати на Rolex. Това твърди главният изпълнителен директор на Watchfinder Ариен ван дер Вали.

В интервю за Bloomberg Вали казва, че 10% от часовниците, получени от продавачите, са разпознати като фалшификати, като Rolex съставлява голяма част от този дял. Компанията му се занимава с покупко-продажба на часовници втора ръка от 2002 г. насам.

„Rolex е най-желаната и популярна марка часовници, поради което при нея има и най-много реплики“, допълва той.

Доскоро експертите от Watchfinder са могли да разпознаят близо 80% от фалшивите часовници само с един поглед. Днес този дял е намалял до 20%, тъй като репликите стават все по-добри и трудни за разпознаване. 

Пазарът на луксозни часовници отчете силен спад през миналата година, тъй като заради забавянето на икономиката богатите купувачи предпочитат да намалят разходите си.

Индексът на Bloomberg Subdial Watch, следящ 50-те най-продавани използвани часовници, се е понижил с близо 20% спрямо миналия юни.

Най-голям спад се отчита в цената на Audemars Piguet Royal Oak Jumbo Ultra Thin - моделът втора ръка се продава за средните 71 692 долара, което е с 35% по-малко спрямо година по-рано.

Пазарът на фалшиви часовници, наричани още реплики, е един от най-големите проблеми на вторичния пазар на луксозни часовници. Според експерти, той се оценява на 25 млрд. евро годишно.