Максимилиан Бюсер, творческата сила зад популярната марка MB&F, не създава часовници, които смята, че потребителите ще харесат.

Той вече е правил това. В продължение на около седем години синът на швейцарски дипломат и майка от Мумбай оглавява подразделението за часовници на луксозната бижутерска марка Harry Winston Inc.

Бюсер възражда подразделението, увеличавайки броя на служителите десетократно, изгражда ново производствено съоръжение и пуска линията Opus, както и поредица от колаборации с най-добрите производители на часовници в света в началото на 2000-те години.

Бюсер има признанието, славата и парите, но въпреки това е нещастен. 

“Бях много добър в създаването на продукти, които не харесвах, но смятах, че хората ще харесат. Мразех се”, казва той.

Смъртта на неговия баща, с когото е в хладни отношения, го кара да направи равносметка. Той започва да посещава психотерапевт, където се замисля как би могъл да живее без да съжалява за нищо и да остави след себе си нещо, с което да се гордее – технологично изненадващи и закачливи предмети без компромиси, които поне за него представляват изкуство.

Резултатът е компания, която носи името MB&F - съкращение от Макс Бюсер и приятели. Тя произвежда едва 30 часовника първоначално и още 125 след това, генерирайки малка, но вярна фенска база.

Часовниците ѝ не приличат по нищо на скромните, кръгли циферблати на елегантните швейцарски марки, като Rolex и Omega.

MB&F е проектирала и произвела впечатляващите 20 различни механизми за своите 17 години съществуване.

Въпреки това, едва след като пандемията предоставя на потребителите повече време да проучат и по-нетрадиционни часовници, продуктите на компанията вече се забелязват от повече хора.

Въпреки цените, които надхвърлят 100 000 долара за часовник, списъците с чакащи се простират от години до почти десетилетие.

Бюсер казва, че нарасналият интерес няма да промени мантрата на MB&F. “За нас е много важно да не ни пука дали харесвате това, което правим”, казва той. “Това е единственият начин, по който мога да създам часовник, което изглежда като космически кораб или булдог.”

Продажбите на MB&F падат до петгодишен минимум от 15 млн. швейцарски франка (16.3 млн. долара) през 2020 г., след като пандемията се отразява на продажбите на дребно и на производството, но скачат рязко до рекордните 21.2 млн. франка през 2021 г., когато компанията успява да произведе 278 часовника.

Миналата година е най-добрата в историята ѝ с продажби в размер на 28 млн. франка при 350 произведени часовника.

От MB&F прогнозират, че ще произведат около 440 часовника през 2023 г., а приходите ще надхвърлят значително 30 млн. франка. Бюсер, който винаги е настоявал, че никога няма да има повече от 15 служители, наскоро е наел своя 40-и.

Гигантът в търговията на дребно Watches of Switzerland Group Plc има специални зони за марката в Лондон и Лас Вегас. “Продуктите на MB&F са продадени преди да ги получим,” казва главният изпълнителен директор Нрайън Дъфи. 

Бюсер инвестира около 900 000 франка от спестяванията си в компанията, когато тя стартира през 2005 г., но след това са необходими две години и допир до фалита, преди да достави първия си часовник.

Моделът HM1 е с двоен циферблат, а турбийонът се вижда между тях. Часовникът е с широчина 64 милиметра (повечето са със средна широчина 38 – 46 мм), но въпреки това е елегантен и удобен за носене.

Сред първите петима часовникари в екипа на Бюсер е и Стивън Макдонъл, хоролог от Белфаст с диплома по теология от Оксфордския университет.

Макдонъл проектира и разработва механизма за първия часовников календар на MB&F - инструмент който следи не само времето и деня, но и месеците и годините, като в същото време отчита и високосните години.

Моделът Legacy Machine Perpetual е представен през 2015 г. Версията с платинен корпус се предлага на цена от 168 000 франка, а от него са продадени над 250 броя.

Следващата радикална иновация на Макдонъл е струващият 172 000 франка LM Sequential Evo. Той разполага с два независими хронографа, отмерващи секундите и минутите, но задвижвани от един и същи механизъм.

Бюсер казва, че списъкът с чакащи да се сдобият с този модел е за години напред.

Бюсер пробва да навлезе и в производството на часовници за масите. По време на пандемията той създава проект на име M.A.D.Editions, който произвежда основно лимитирани серии по-достъпни часовници с механизъм на японската Miyota и с цена от около 3 000 франка.

Тези часовници се продават на три пъти по-високи цени на вторичния пазар.

56-годишният Бюсер също така се подготвя да предостави възможност за изява на следващото поколение дизайнери в компанията. През 2025 г. MB&F ще представи часовник, чийто основен дизайнер за първи път в историята на марката няма да е Бюсер.

“Ние просто правим това, което харесваме,” казва Бюсер. “Ако не ви харесва, вие сте нормален човек. Ако ви харесва, не сте нормален човек. А пък ако не сте нормален, нека да поговорим.”