Звучеше като мечта на любител на пътешествия: тригодишен круиз, обикалящ земното кълбо в търсене на вечно лято на сравнително достъпна цена.

Когато Life at Sea Cruises обяви своето 36-месечно пътуване през март с цени на каюти, започващи от $29 999 на човек на година за ол инклузив, много хора се втурнаха да си резервират място.

Но този сън се превърна в кошмар през май, когато част от екипа напусна компанията поради разногласия, а пътниците се отдръпнаха.

Сега обаче изглежда, че проектът се завръща, при това на по-голям кораб, като датата на отплаване остава същата - 1 ноември 2023 г.

Life at Sea Cruises вече е собственост и се управлява изцяло от Miray Cruises - компания с 30-годишна история, оперираща в Егейско море. Тя беше партньор на круиза от самото начало.

Корабът й MV Gemini беше определен за негов домакин през март – нещо, което се превърна в ябълката на разхода между Miray и членовете на екипа на Life at Sea.

Около 22 от тях, заемащи висши ръководни длъжности, се „оттеглиха“ от проекта. Директорът по продажбите и маркетинга Ирина Стрембицки дори заяви, че корабът е счетен за „негоден за мореплаване“ от инженер, изразил съмнения, че ще успее да осъществи тригодишното пътуване. Това обвинение в момента е в основата на дело за клевета, заведено от Miray.

Всичките 22 напуснали днес работят върху конкурентен проект: Villa Vie Residences, определен за „световен круиз, обикалящ земното кълбо на всеки три години и половина“.

Компанията провежда уебинари в търсене на потенциални клиенти, но все още не са обявени кораб или потенциална цена на плаването. Екипът обаче се надява да започне да приема резервации от август.

По-голям кораб, по-малко гости

Междувременно, Miray ще стартира първия си круиз Life at Sea с новия си кораб през ноември. MV Lara ще бъде по-голям от Gemini, казва Кендра Холмс, главен изпълнителен директор на Miray Cruises, пред CNN.

Построен през 2003 г., той в момента работи за друга круизна линия, като има 627 каюти с капацитет за 1266 пътници. Компанията обаче планира да продаде максимум 532 каюти, или около 85% от капацитета, за да разполагат пътниците с повече простор.

Всяка каюта ще предлага около 2 квадратни метра повече място, отколкото Gemini, а обществените пространства ще „бъдат страхотни“, според Холмс.

Тя отказва да сподели настоящето име на кораба, който ще се превърне в MV Lara, когато го купи Miray, но според източници, в момента той е във водите на Обединеното кралство и наскоро е завършил пътуване около Северна Европа.

Възможно е това да е AIDAaura - един от трите кораба на AIDA Cruises, която е дъщерно дружество на Carnival. Супермоделът Хайди Клум в момента е кръстница на кораба, който разполага с четири ресторанта, два салона, пет бара и клуба и два басейна.

AIDA Cruises ще се „сбогува“ с кораба през септември след 20 години служба и повече от 800 пътувания.

Анулации и предупреждения

Сътресенията карат някои пътници да се откажат напълно от пътуването. Според Холмс, компанията „доближава 40%“ капацитет с текущите резервации, което означава над 200 продадени каути.

Gemini имаше около 50% предварителни резервации от общо 400 каюти, като новите резервации са изравнили анулираните, твърди Холмс. Първоначалната оферта изискваше депозит от $5000.

„Много хора се отказаха, след като разбраха, че не могат да си го позволят, няма да им е удобно на кораба или имат семейни задължения. Няколко души дори се опитаха да продадат къщите си и не успяха. Мнозина си мислеха: „Да, мога да го направя“, а след това осъзнаха: „Не мога да си позволя три години почивка“, допълва тя.

За онези, на които им се налага да работят на кораба, компанията ще премахне казиното и ще го замени с коуъркинг пространства и заседателни зали.

Освен това планира да направи круиза относително устойчив в една обикновено неустойчива индустрия. Miray има за цел да освободи плавателния съд от пластмасата за еднократна употреба и да премине към LED осветление, където е възможно – което е „огромна икономия на гориво“, твърди Холмс.

Гостите, регистрирали се досега, са във възрастовия диапазон от 30 до 80 години, като повечето са американци.

Съдебна битка

Що се отнася до обвиненията от техните бивши колеги, Холмс нарича определението „непригоден за плаване“ „клеветническо“, добавяйки, че корабите преминават „множество проверки“ годишно, за да получат сертификатите си за безопасност.

Такъв е издаден на Gemini последно през октомври 2022 г. и ще бъде подновен следващата седмица, казва тя.

Съдебните документи показват, че Miray съди бившия управляващ директор Микаел Петерсън по четири обвинения, включително клевета, намеса в бизнес отношения и използване за лични цели на интелектуална собственост и поверителна бизнес информация.

В клетвена декларация, предоставена на съда, Холмс твърди, че данните за контакт на клиентите на Life at Sea са предложени на конкурентна круизна компания и че персоналът на Miray е възпрепятстван да се свързва с тях през 11 онлайн акаунта от Петерсън.

Според Холмс, някои от гостите, записали се за оригиналния круиз, ще се качат на борда на Villa Vie Residences.

„Заставам зад коментарите си и ще докажа всеки детайл в съда. Убеден съм, че ще имаме положителен резултат“, казва Петерсън пред CNN.

Междувременно, тече обратното броене за старта на най-дългия круиз в света.