Повечето хора в класацията на милиардерите на сп. Forbes са високо образовани, работили са усърдно, за да изградят своя бизнес или пък са наследили парите си. Но не и Стюърт Хориш.

Роденият през 1937 г. милиардер завършва образованието си през 1962 г., дипломирайки се от Университета в Канзас. След това той се завръща в родния си град Салина, за да поеме управлението на семейния бизнес в компания за заваръчна техника.  

Печалбите в сектора обаче започват да намаляват. Виждайки тенденцията, Хориш търси други пътища за печалбите си от последните години.

Така през 1980 г. той попада на книгата The Money Masters на Джон Трейн. Мотивационното четиво разказва историите на едни от най-успешните инвеститори в света, сред които и Уорън Бъфет.

Прочитайки книгата, Хориш решава да купи 40 акции на Berkshire Hathaway, които по това време се търгуват за около 265 долара за брой.

Две седмици по-късно инвеститорът купува нови 60 акции, този път по 295 долара за брой, а месец по-късно придобива нови 200 акции по 330 долара за брой.

Вложенията на Хориш продължават и през следващите години, като всичко, което той печели от основния си бизнес, насочва към акции на Berkshire Hathaway. 

На първото общо събрание, на което присъства Хориш - през април 1981 г., общо 12 от акционерите на инвестиционната компания се събират в мазето на едно от дружествата, в които Бъфет е вложил пари.

„Всички те му бяха приятели, като използвахме момента, за да му зададем различни въпроси“, казва той.

За Хориш за първи път се чува, след като на едно от събранията на Berkshire лично Уорън Бъфет споменава името му. Според мнозина, инвеститорът има повече акции на Berkshire Hathaway, отколкото Бил Гейтс.

“Не знам колко има Бил Гейтс“, шегува се инвеститорът. По неофициални данни, Хориш е разполагал с над 5 800 акции от клас А на инвестиционната компания, търгуващи се днес при нива от над 521 000 долара за брой.

Според сп. Forbes, той е продал част от вложението си, за да стартира лична инвестиционна компания от затворен тип (бел. ред. дружеството не приема чужди средства, които да управлява).

Всичките купени акции на Berkshire Hathaway обаче са придобити за под 500 долара за брой.

Притежанието на тези книжа повече от 40 години прави Хориш милиардер. Днес той разполага с около 2.9 млрд. долара.