Бяла се намира на границата между Варненска и Бургаска област, почти на равно разстояние от Варна (56 км) и Бургас (70 км), както и на 5 км от Обзор.

Градът е разположен в подножието на Камчийската планина, чийто склонове плавно се спускат в морето.

Това определя и облика му – град на хълм, в който се налага не само да се спускате, но и доста да се изкачвате. Нещо, което туристите с двигателни затруднения трябва да имат предвид.

Градчето е малко и китно, с добре поддържана централна част, но и с доста неасфалтирани странични улички. В центъра има изобилие от заведения и магазини, там се намира и градският стадион (отворен за посетители), както и голям стрийт фитнес.

Плажове

Бреговата ивица на Бяла е комбинация от скалисти брегове, малки заливчета и дълга и широка пясъчна ивица.

Нетипично за градски плаж, зад плажовете на Бяла се простира широколистна гора. Поради хълмистия терен обаче слънцето не огрява ивицата в късния следобяд. Паркирането в близост до плажа е безплатно, но в пиковия сезон е възможно да не откриете свободни места.

Ако не ви се нрави Централният плаж на градчето, можете да посетите Бяла-юг, по-известен сред местните като Шами, или Прокурорския плаж. Той има сертификат Син флаг за 2023 г. и предлага както дълга и широка свободна зона, така и платена част.

В близост до Бяла се намират два от най-красивите български плажове – Каре дере (13 км) и Иракли (20 км).

Трябва да имате предвид обаче, че пътят до първия е черен и доста предизвикателен за автомобили, които не са високопроходими.

До плаж Вая (част от Иракли) се стига по асфалтиран път, който свършва с безплатен паркинг. Ако искате да видите обаче Иракли-див, ще ви трябва високопроходим автомобил.

Забавления

Бяла е обявена за европейски град на спорта за 2023 г., което води до пълен със спортни дейности календар.

В градчето почти всеки уикенд се организират фестивали и различни събития, най-популярното от които е Седмицата на морето. По традиция тя се провежда от 1 до 7 август, като предлага богата програма със свободен достъп.

Забележителности

Ако предпочитате по-активната почивка, то Бяла може да ви предложи доста варианти за разходка.

Тръгвайки по стръмните й улички в посока Варна, ще стигнете до наблюдателната кула, разположена на миграционния път на птиците Виа Понтика. От нея се разкрива красива панорама към града и крайбрежието.

Ако се отправите към другата част на Бяла – посока Бургас, можете да разгледате античната крепост на нос Свети Атанас.

Имайте предвид, че мястото е открито, така че избягвайте топлата част на деня. Посещението си заслужава обаче, тъй като ви дава възможност да се разходите из една от малкото антични винарни у нас.

За децата

Малчуганите ще открият в Бяла няколко доста добре оборудвани и поддържани детски площадки. Срещу градския стадион през летните месеци е отворен и малък лунапарк.

В близкото село Горица има зоопарк. На Централния плаж е разположена малка водна пързалка. Обзор пък предлага както малък аквапарк, така и множество други забавления за деца, включително пейнтбол.