Най-дълбоката пещера в Мисури, която се простира на повече от 150 метра под повърхността на Земята, е открита за първи път през 1500 г.

Не след дълго испански изследователи - в търсене на богатства и извора на младостта, се впускат в пътуване из нея, но се връщат с празни ръце.

Изворът на младостта все още не е открит, но богатството - макар и от неочакван източник - е намерено от миньори през 1800 г. Те стигат до пещерата, която по-късно е наречена Мраморната, в търсене на мрамор и желязо.

Но вместо скъпоценни камъни и метали, те откриват гуано от прилепи. По онова време екскрементите се продават за тор и боеприпаси срещу 700 долара на тон (повече от 20 000 долара днес), разказва за T+L Минди Бианка, която работи като връзки с обществеността на дестинацията.

Невероятният източник на богатство все още е налице в пещерата, но приблизително 70 000-те прилепа - и техните изпражнения - вече не са основната й атракция.

До 1960 г. земята над мината, станала туристическа дестинация, се превръща в Silver Dollar City - тематичен парк в Брансън, Мисури.

От 1880-те той предлага всички атракции, които бихте очаквали в подобно място. Той е обявен за увеселителен и воден парк №1 в САЩ от Tripadvisor през 2023 г.

Има 30 атракциона и атракции, 40 ежедневни представления на живо, 13 акра водни пързалки и живописен круиз по езеро с вечеря и развлечения.

Включва и посещение на Мраморната пещера.

Пътешествието под земята започва с драматично спускане на дълбочина до 91 метра от 20-етажна зала - най-голямата входна зала в пещера в САЩ.

По пътя посетителите минават покрай 12-метров подземен водопад и скални образувания, разположени на над 500 метра под повърхността на Земята (те са "живи" и все още растат.)

Скрити сред най-тъмните кътчета на мократа варовикова пещера са застрашеният сляп пещерен саламандър и прилепите, направили миньорите богати през 1800 г. И двете същества рядко се виждат от посетителите, но остават важна част от историята и екосистемата на пещерата.

Връщането към дневна светлина – на 320 метра изкачване от дълбините на пещерата, се осъществява с въжена линия. Обиколки на Мраморната пещера се провеждат всеки ден, ако времето позволява, като са включени в билета за Silver Dollar City.

Въпреки това Минди Бианка отбелязва, че само 200 000 до 300 000 от двата милиона годишни посетители на увеселителния парк, или между 10 и 15 процента, действително посещават пещерата.

В допълнение към по-малкото хора и комфортните температури, желаещите да изчакат до края на деня могат да се присъединят към обиколката Lantern Light.

Те ще изпитат какво е представлявало за миньорите спускането в необятната тъмнина на пещерата, прорязвана само от светлината на фенерите.