Китайският милиардер Джак Ма, който преди време беше най-богатия човек в Азия, е загубил повече от половината си състояние близо три години, след като разкритикува регулаторните органи в страната.

Индексът на милиардерите на Bloomberg сочи, че в последните 12 месеца Ма е загубил 4.1 млрд. долара, основно заради спад на оценката на съоснованата от него Ant Group. Друга съоснована от него компания - Alibaba, притежава дял от 9.9% в Ant Group.

Предприемачът днес разполага със състояние от около 30 млрд. долара, което е с повече от 50% под рекордните за него 61.2 млрд. долара от 2020 г.

Ant, която управлява системата за дигитални плащания Alipay, обяви пред дни началото на процедура по обратно изкупуване на собствени акции за 6 млрд. долара. Днес компанията се оценява на 78.5 млрд. долара - със 75% по-малко спрямо стойността ѝ от 230 млрд. долара през 2020 г.

Изчисления на CNN сочат, че спрямо октомври 2020 г. общите загуби в пазарните оценки на Ant и Alibaba се оценяват на 877 млрд. долара. 

Критиките на Ма към регулаторните органи в страната бяха отправени само дни преди листването на Ant на борсите в Шанхай и Хонконг.

Това доведе до отказ от страна на регулаторите на първичното публично предлагане на компанията, което трябваше да набере рекордните 37 млрд. долара, както и препоръки за преструктуриране на бизнеса.

В последните близо 3 години Ма прекарва голяма част от времето си извън Китай. Той се оттегли от управляваните от него компании, като живее предимно в Япония и Хонконг.

През януари Ма отстъпи контрола си в Ant - една от препоръките към бизнеса му. Компанията също така беше глобена с 984 млн. долара