Роден на 10 септември 1964 г., Джак Ма е основател на гиганта за електронна търговия Alibaba и акционер в дъщерната компания Alipay.

Днес той официално е най-богатият човек в Китай с приблизителна нетна стойност от 23.2 милиарда долара (по данни на Forbes).

Джак Ма притежава само 7.8% дял в Alibaba, която обаче струва повече от Facebook и обработва повече стоки от eBay и Amazon, взети заедно. Той има и 50% дял в Alipay.

Това може да ви изглежда като история за арогантен и богат милиардер, който никога не е срещал нищета. Но не се заблуждавайте от числата по-горе - Джак Ма е преодолял много трудности, за да стигне до мястото, на което се намира днес.

Предисторията

Ма Юн, известен още като Джак Ма, е един от милиардерите със скромен произход. Роден е в Ханджоу, в югоизточната част на Китай. Израства заедно с по-голям брат и по-малка сестра по време на възхода на комунистически Китай и неговата изолация от западните страни. Родителите му са музиканти, които не изкарват достатъчно – дори за да бъдат причислени към средната класа през онези дни.

Посещението на бившия американски президент Ричард Никсън в Ханджоу през 1972 г. подобрява ситуацията с туризма в родния му град и Джак иска да се възползва максимално от тази възможност. Той мечтае да научи английски като дете и прекарва сутрините си в каране на колело до близкия парк, където организира безплатни обиколки на английски за чужденци. Именно тогава получава и прякора си „Джак“, тъй като името му е трудно за изписване от неговорещите китайски.

След като завършва бакалавърска степен по английски език, той работи като учител в университета Hangzhou Dianzi със заплащане от $12 на месец.

Провал след провал

Провалите са синоним на Джак Ма. В ранното си детство той се проваля на изпитите в началното училище не веднъж, а два пъти. След това пропада три пъти на изпити в средното училище. Когато кандидатства в университет след гимназията, се проваля на приемните изпити три пъти. Дори кандидатства в Харвардския университет десет пъти и всеки път получава отказ.

След като завършва бакалавърската си степен, Джак кандидатства за работа на много места, но не успява да си намери такава. След като прекарва три години, опитвайки се да влезе в университет, Джак кандидатства за работа в него цели 30 пъти.

В едно от интервютата, които дава, той разказва „Когато KFC дойде в Китай, 24 души кандидатстваха за работа. Приети са 23 души. Аз бях единственият човек, който не беше.” Той е и един от петимата кандидати за работа в полицията, както единственият, получил отказ.

В своите предприемачески начинания Джак Ма също търпи провали. Това обаче по никакъв начин не му пречи да опитва пак.

Възкресението на Джак Ма

След като се примирява с всичките откази и провали, Джак Ма посещава САЩ през 1995 г. в рамките на правителствен проект, свързан с изграждането на магистрали. Тогава той за първи път се запознава с интернет и компютрите.

Тези устройства са рядкост в Китай - предвид високите разходи, свързани с тях, а интернет или електронна поща не съществуват.

Първата дума, която Джак Ма търси в браузъра Mosaic, е „Бира“, като няма никакви резултати от Китай. След това търси „Китай“ и не изскача нито един резултат. Така Ма решава, че е време страната и сънародниците му да влязат в интернет.

След като убеждава 17 от приятелите си да инвестират и да се присъединят към него в новия му стартъп за електронна търговия – Alibaba, компанията стартира от неговия апартамент.

Първоначално Alibaba няма нито едно пени, вложено от външни инвеститори, но по-късно набира 20 милиона долара от SoftBank и още 5 милиона долара от Goldman Sachs през 1999 г.

Изграждане на доверие сред китайците към компанията е основното предизвикателство, пред което са изправени Джак Ма и Alibaba.

Днес това е една от най-големите мрежи за електронна търговия в света. Компанията продължава да расте бързо, разширявайки се по целия свят, а днес е на второ място - след Walmart, по годишни продажби.