Исторически деликатесен магазин в Барселона отвърна на удара на туристите, задръстващи го без да купуват нищо, като въведе такса от 5 евро.

Queviures Múrria в квартал Eixample, който отваря врати за първи път през 1898 г., е един от най-известните магазини в модернистичен стил в испанския град, продаващ хранителни продукти от висок клас, като хубаво вино и занаятчийски меса и сирена.

Неговата удивителна фасада, оригинален плот, мебели от махагон и остъклени табели и реклами от 20-те години на миналия век го правят привлекателен за посетителите, които искат да се снимат, но не непременно да купуват.

Преди персоналът на заведението се шегува, че трябва да започнат да таксуват хората, които влизат в магазина, само за да разгледат традиционния му интериор, без никакво намерение да харчат пари.

Сега тази шега се превръща в реалност, след като ръководството официално окачва табела с надпис: „Посещение само за разглеждане €5 на човек“, съобщава T+L.

Въпреки че все още никой не е плащал за разглеждане, броят на туристите, влизащи само за селфи, е намалял рязко, според управителя на магазин Тони Мерино. „Не сме вземали пари от хора, които просто искат да влязат и да разгледат, но това не е най-важното“, казва той.

През последните години Барселона въведе множество политики за борба с прекомерния туризъм.

В началото на тази година каталунската столица обяви, че ще увеличи туристическия данък, като сумата, която плащат гостите на петзвездните хотели, ще нарасне от 5.25 евро на 6.75 евро на вечер до 2024 г.

Градът добавя своя собствена допълнителна такса към общия туристически данък, начисляван за нощувка в региона - ход, одобрен от испанското правителство през лятото на 2020 г.

Туристическият данък варира в зависимост от типа място за настаняване и се прилага само за регулирано, официално туристическо настаняване.

Градският съвет на Барселона обяви „мащабно увеличение“ на допълнителната общинска такса - от €1.75 до €2.75 от 1 април 2023 г. и от €3.25 от 1 април 2024 г.