Една от най-популярните видеоигри в света Minecraft вече дава възможност на потребителите да печелят биткойни, докато играят. Това става благодарение на новата интеграция със стартъп компанията за крипто разплащания Zebedee.

Тематичният Minecraft сървър Satlantis е интегрирал технологията Zebedee's Lightning Network, която позволява на играчите да печелят криптовалути. Тя работи с Java изданието на Minecraft и играчите могат да изтеглят печалбите си в приложението ZBD wallet на iOS или Android.

Това е неофициална интеграция на биткойн технология, която не е одобрена официално от разработчика на Minecraft Mojang или от издателя Microsoft.

Сървърът Satlantis е вдъхновен от най-популярната криптовалута с елементи на геймплей, вдъхновени от платформите за "копаене" на биткойн, пише електронното издание Decrypt.

Засега се очаква криптопечалбите на играчите да бъдат сравнително скромни. Satlantis раздава над 1 милион сатоши на седмица, според Zebedee, което е 1% от един биткойн.

Като цяло, става въпрос за малко над 300 долара на седмица. Сатоши е най-малката мерна единица за биткойн, като всеки биткойн съдържа 100 милиона сатоши.

Подходът е типичен за игрите и приложенията, които награждават потребителите с биткойн, етериум и други криптовалути. Игри, като Sweet Bitcoin и Ethereum Blast, обикновено изплащат няколко цента в криптовалута на час игра.

Освен множеството мобилни игри, които използват технологията на Zebedee, компанията пусна и специализирани сървъри за печелене на биткойни за популярния онлайн шутър Counter-Strike: Global Offensive. Zebedee активира биткойн залагания и награди в тази игра още през 2021 г.

Това не е първият случай, в който Minecraft се интегрира с биткойн. Преди години съществуваше сървър, наречен BitQuest, който позволяваше на играчите да окриват и събират малки количества биткойни, които можеха да бъдат изразходвани в играта.

Други, управлявани от фенове Minecraft сървъри, са експериментирали с NFT и крипто интеграции в миналото.

Microsoft има планове в бъдеще да забрани подобни интеграции. През юли 2022 г. технологичният гигант обяви, че планира да забрани NFT от всички сървъри на Minecraft, заявявайки, че базираните на незаменимите токени функции „не включват цялата общност и създават условия за неравнопоставеност между играчите“.

Технологичният гигант, който е издател на Minecraft, все още не е актуализирал правилата и условията на играта, така че да отразят очакваната забрана на NFT. През юни обаче представител на Microsoft потвърди пред Decrypt, че идеята все още е на дневен ред и ще бъде изпълнена.