Бумът в търсенето на чипове от висок клас, задвижващи възхода на изкуствения интелект, даде нов живот на машините за "копаене" на криптовалути. 

По време на възходящия тренд на крипто пазара компанията Satoshi Spain продаде и отдаде под наем стотици модерни компютърни конфигурации за добив на дигитални валути, оборудвани с мощни видеокарти.

След това обаче много от тези платформи останаха неактивни след миналогодишния спад в цената на криптовалутите. 

По тази причина испанската компания започна да помага на своите клиенти да преоборудват машините си, така че да бъдат полезни за развитието на AI, пише The Wall Street Journal. 

Днес машините на Satoshi Spain работят за стартиращи фирми, университети и отделни разработчици в Европа, които се занимават с проекти в сферата на изкуствения интелект.

„Все още можете да правите пари от вашето оборудване за "копаене" на крипто. Това е нещо като Добив 2.0“, коментира пред WSJ основателят на Satoshi Spain Алехандро Ибанес де Педро. 

Satoshi Spain е една от многото компании, свързани с бизнеса с криптовалути, които насочват вниманието си към бума на AI. Един от най-важните активи в тази сфера е достъпът до мощни графични процесори.

Първоначално този тип чипове бяха популяризирани от геймърите, които се нуждаеха от мощна графична обработка, за да играят актуалните видеоигри. Същите чипове обаче са много подходящи за интензивните изчисления, необходими за създаване на нови единици криптовалута.

Те са добри и в изчислителните натоварвания, използвани за обучение и работа на AI системи, които генерират сложни текстове и изображения.

Търсенето на такива процесори рязко нарасна след успеха на чатбота ChatGPT, захранван от генеративен AI и способен да отговаря на въпроси по "човешки" начин. Произтичащият недостиг на чипове доведе до надпревара за изчислителна мощност и търсене на алтернативни решения.

Преди две години, когато цените на криптовалутите скочиха, "копачите" масово купуваха хардуерни конфигурации, оборудвани с графични процесори, за да добиват цифрови монети. След срива на криптопазар много от тези машини останаха изключени, създавайки неизползван ресурс. 

Уил Мейсън, изпълнителен директор на стартъп компанията Juice Labs, нарича неактивните чипове „тъмни графични процесори“.

Сега тези машини се рестартират, за да се справят с работните натоварвания на AI. Някои компании препрограмират своите машини, докато други изтеглят графичните процесори и ги препродават за използване в компютрърните конфигурации за работа с изкуствен интелект. 

Механиката на т. нар. "копаене" на криптовалути е различна от обучението на AI модели, тъй като използва графичните процесори за решаване на все по-сложни аритметични проблеми. 

Обучението на AI включва по-лесни изчисления, но големият обем данни, необходими за генериране на езикови конструкции или изображения, изисква много идентични чипове, работещи съвместно, а също и много памет.

Преработката на хардуера невинаги е лесна и евтина, но обновените платформи за копаене могат да бъдат по-достъпни от специализираната AI инфраструктура, предлагана от водещите облачни компании.

Те често се използват от стартъпи и университети, които имат проблеми с получаването на AI изчислителна мощност от други места. 

Компаниите за изкуствен интелект обикновено разчитат на облачни гиганти, като Microsoft и Amazon, но техните услуги понякога са близо до пълния си капацитет, а и технологичните гиганти нямат голям интерес към малки поръчки.

Около 20% от освободените чипове от крипто "миньорите" могат да бъдат преназначени за обучение на AI модели, смята главният изпълнителен директор на алтернативния облачен доставчик Together Випул Вед Пракаш.

Together използва бивши платформи за добив на криптовалути за изграждане на виртуални сървърни ферми. Компанията е наела хиляди графични процесори, за да подпомогне захранването на облачната услуга на Together в полза на разработчиците на AI.

През май тя събра 20 милиона долара първоначално финансиране.

Все още не е ясно каква роля могат да играят криптоплатформите в задоволяването на нарастващото търсене на изчислителна мощност за целите на AI.

Преработените съоръжения за "копаене" често са домашно изградени и използват графични карти, които не са подходящи за софтуера за обучение на изкуствения интелект. 

От 2019 г. компанията за центрове за данни CoreWeave обновява платформи за копаене на криптовалути за други задачи, като създаване на изображения, научен анализ и AI.

За да направи това, тя буквално "изтръгва" повечето от вътрешностите на съоръженията, след което инвестира сериозно в нови чипове от висок клас, някои от които струват по 30 000 долара за брой. 

Вълнението около AI помогна на компанията да събере финансиране от 400 милиона долара. Главният изпълнителен директор на CoreWeave Майкъл Интратор обаче предупреждава "миньорите", които искат да сменят полето си на дейност, че трябва да се подготвят за радикални и скъпи промени.