Русия е на път да задмине Саудитска Арабия като най-големия производител на петрол в ОПЕК+, по данни на Международната агенция по енергетика (IEA).

В своя месечен доклад от агенцията са изчислили, че добивът на Саудитска Арабия се очаква да падне до 9 млн. барела дневно за юли и август.

Това ще е най-малкото количество петрол, което кралството ще произвежда в последните две години.

Спадът идва най-вече заради доброволното намаление на добива от страна на Саудитска Арабия с 1 млн. барела дневно в опит за повишение на цените. 

През юни Саудитска Арабия произведе 9.98 млн. барела петрол дневно, докато Русия обяви добив от 9.45 млн. барела, според данни на IEA. Руската държава също намалява доброволно добивите си до 500 000 барела дневно от август.

Според агенцията обаче, реалният добив на петрол в страната е доста по-висок от официално обявения, като се предполага, че Русия вече е изпреварила Саудитска Арабия като номер 1 по този показател сред държавите членки на ОПЕК+.

Официални лица от Саудитска Арабия изразиха недоволство от факта, че Русия не спазва обещанията си за спад в производството.

Това предизвика намаление на цената на петрола през май до под 81 долара за барел – ниво, изключително важно за бюджета на арабската държава.