Кралство Саудитска Арабия започна голямото си туристическо пътуване. Което е по-голямо, отколкото предполагахме.

Толкова голямо, че страната фокусира усилията си върху гига проекти, които представляват ключова част от Визия 2030 на кралството за създаване на нови икономически екосистеми и стимулиране на финансовата диверсификация.

Саудитска Арабия има за цел да привлече 100 милиона посетители година преди 2030 г. – което не е малка цел, като се има предвид, че страната приветства първите си туристи през 2019 г., посочва CNN.

Футуристични и понякога спорни нови дестинации, като NEOM със своя 170-километров огледален град и зимния спортен курорт Trojena, изникват из кралството, за да привлекат посетители, заедно с други проекти, които се фокусират върху древната история на нацията, като гробниците Nabataean в Алула и оазисните градове Хайбар и Тайма.

В близост до саудитската столица Рияд е базиран друг гига проект, чиято цел е да привлече 27 милиона посетители годишно на площ от 14 квадратни километра, изпълнени с исторически и културни атракции.

Считана за родното място на нацията, Дирия е седалището на предците на династията Ал Сауд и дом на обекта от световното наследство на ЮНЕСКО Тураиф - мястото на първата саудитска държава, създадена през 1727 г.

Дирия има огромно значение за съвременната Саудитска Арабия както в исторически, така и в културен план. И като ключов гига проект във Визия 2030 на кралството, натискът да бъде реализиран е огромен.

Многомилиардна цена

Джери Инзерило, изпълнителен директор на компанията, натоварена с развитието на проекта, е ветеран с пет десетилетия опит в туризма.

Той ръководи екип, който има за цел да развие Дирия като водещ проект от Визия 2030, предоставяйки „несравними културни преживявания за посетителите и стимулирайки икономическия растеж на кралството“.

„Ние се ангажираме да запазим и популяризираме историята и културата на града и с нетърпение очакваме да посрещнем посетители от цял свят, които да свидетелстват за красотата и наследството му“, казва той.

Изграждането на дестинация обаче не е евтино. Дирия е проект за 63.2 милиарда долара, който, според Инзерило, е „един от най-големите и най-сложни в света“.

Какво ще предложи на посетителите?

Първите фази на проекта стартират в края на 2022 г., включително създаването на нови галерии и музеи в Тураиф, които очертават историята на Дирия, заедно с останки от градски стени, кралски дворци и джамии.

Bujairi Terrace пък е колекция от заведения за хранене, построени в традиционния архитектурен стил на региона, включващи саудитска кухня от висок клас и международни ресторанти.

Но плановете за Дирия далеч надхвърлят откриването на няколко ресторанта и музея.

„Имаме план, който гарантира, че ще откриваме нови активи всяка година до 2030 г.“, казва Инзерило. „Нашата цел е да създадем културен център от световна класа в сърцето на нацията.“

Музика и светлини

Около 38 нови хотела и курорти ще се открият в Дирия, включително имоти на марки от ранга на Ritz-Carlton, Park Hyatt и Raffles, заедно с шест музея, 26 културни атракции, повече от 400 луксозни и лайфстайл търговски обекти и над 100 сука (сук-традиционен арабски пазар) и базари.

Шест парка ще обхващат 2.6 квадратни километра, изпълнени с десетки хиляди дървета и пътеки за разходка, колоездене и конна езда. Събитията също ще бъдат основен фокус за дестинацията, в която вече се осъществява натоварена програма, включваща културни и спортни изяви.

В момента палмовите горички на Дирия се трансформират от светлинни инсталации на международни и местни художници, огласят се от концерти на арабска музика, а попъп ресторанти привличат жителите на столицата.

Дирия е на път да промени лицето на Рияд като цяло. Градът не само ще даде на туристите повече причини да го посещават, но и се създава нова инфраструктура - интелигентни градски пешеходни райони, по-голямо използване на обществения транспорт и нова връзка на метрото.

Очаква се около 100 000 души да направят новите жилищни райони на Дирия свой дом.

Екип от 30 ентусиазирани млади саудитски водачи превежда посетителите през туристически забележителности и се задълбочава в теми, като конен спорт, традиционна архитектура, валута и търговия.

Туристите могат да изследват новата дестинация дори в компанията на кралски особи. Един от водачите е 30-годишната принцеса Ал-Джаухара Абдулмохсин Ал Сауд - член на семейство Ал Сауд, създало първата саудитска държава на това място.

Големи надежди

Принцесата казва за CNN, че решава да поеме активна роля в разрастващата се туристическа индустрия в страната, след като посещава Тураиф със семейството си.

Като част от екипа на At-Turaif Experience, тя води посетителите през изложби, които се фокусират върху първите имами, изиграли основна роля във оформянето на съвременна Саудитска Арабия.

Надеждите са, че Дирия ще привлече посетителите, заинтересовани от културното наследство на кралството, както и от амбициозните му футуристични проекти.

Инзерило уверен, че новата дестинация ще предлага толкова много на саудитците, колкото и на посетителите, давайки възможност на всеки да разбере културата, историята и традициите на Саудитска Арабия.

„За местните жители това е възможност да се свържат отново с богатата история и култура, която са наследили“, казва той.

„За посетителите това е шанс да се потопят в уникално и автентично културно изживяване, да изследват обекта на ЮНЕСКО за световното наследство Тураиф и да открият традиционната архитектура и естествената красота на този град, построен от Земята.“