Ексклузивни и суперскъпи плодове могат да бъдат намерени по целия свят - от Изгубените градини на Хелиган в Обединеното кралство до японския остров Хокайдо. По-голямата част от тях обаче идват от Страната на изгряващото слънце. 

Някои са ценени заради необичайните си форми, докато други достигат астрономически цени, благодарение на строгите правила за контрол на качеството, диктуващи техния оптимален размер, тегло и вкусови качества. 

Ето как изглежда класацията на едни от най-скъпите плодове на планетата: 

Круша с формата на Буда (9 долара за брой) 

Създадени от китайския фермер Гао Синджан, крушите с лика на Буда са изработени чрез отглеждане на плодовете в специални малки формички. 

Идеята е вдъхновена от историята на магически плод, отгледан във формата на Буда, а усъвършенстването на крушите отнема цели шест години. Легендата гласи, че ако изядете една от тези круши, ще сте безсмъртни - нелоша сделка, като се има предвид, че струват само по 9 долара броя.

Гао Синджан е от китайската провинция Хъбей, която по света е известна като ключов производител на стомана в Китай.

Формите, използвани за крушите с форма на Буда, са предоставени от китайската компания Fruit Mold Company, която произвежда голямо разнообразие от форми за създаване на скъпи плодове с необичайна форма.

Удоволствието от яденето без съмнение се подобрява от усмихнатото лице на Буда, а крушите често се сервират с атрактивни декоративни панделки.

Ябълки Секаи Ичи (12 долара за брой)

Ябълките от сорта Секаи Ичи са едни от най-големите в света. Отглеждани в Япония, тези скъпи плодове имат обиколка от около 38 сантиметра и тежат впечатляващите 2 килограма.

Една ябълка от този вид струва около 12 долара, но трябва да се вземе предвид факта, че е еквивалентна по размер и тегло на няколко обикновени ябълки. Името на сорта се превежда от японски като „номер едно в света“ и със сигурност не е от най-скромните.

Ябълките Секаи Ичи се опрашват ръчно и когато са почти готови за консумация, производителите ги намазват с мед, за да придадат на плодовете още по-приятен вкус и аромат.

Цитрусов плод Декопон (80 долара за пакет)

Цитрусовият плод Декопон е сладка комбинация от портокал и мандарина, но с едно голямо предимство - липсата на семки. Този екзотичен плод произхожда от Япония и можете да вземете пакет от шест броя за около 80 долара.

Плодовете от този вид са култивирани през 1972 година и се смятат от мнозина за най-добрите портокали в света, той като са много по-сочни от стандартните.

Формата им е по-странна, в сравнение с тази традиционните цитруси - с издута горна половина, за която се смята, че показва колко сладък и свеж е плодът.

Друга характеристика на цитруса декопон, която го отличава от другите портокали и мандарини, е неговата кора, която е по-твърда и жилава от тази на обикновените му "братовчеди".
 
Кралските ягоди Сембикя (85 долара за пакет)

Ягодите имат дълга историческа връзка с тенис турнира Уимбълдън и традиционно се сервират с вкусна бита сметана. Кралските ягоди Сембикя идват от Япония и на пръв поглед не изглеждат много по-различно от нормалните.

При по-внимателно вглеждане обаче се виждат грижата и вниманието към детайлите, вложени в избора им. Правилният тон на червеното се проверява внимателно, заедно с правилния нюанс на тъмнозеленото за листата и на бялото за семената.

Формата на ягодата също трябва да бъде перфектна.

Обикновено ягодите Сембикя се предлагат като луксозни подаръци в Япония, а пакет от тях струва 85 долара.

Квадратни дини (800 долара за брой) 

На цена от 800 долара за брой, квадратните дини са сред най-скъпите плодове, които можете да си купите в Япония. Те получават формата си, като растат в кутия, а от 2014 г. квадратната диня се доставя и в други държави по света. 

Освен уникалния външен вид, квадратните дини не се различават по нищо от традиционната сферична диня, а вкусът им е абсолютно същият.

Квадратните дини тежат между 5 и 6 килограма.

А ако не сте готови да платите високата цена за една японска квадратна диня, има много онлайн ръководства, които ще ви помогнат сами да отгледате един от тези екзотични плодове.

Ананас от Изгубените градини на Хелиган (1500 долара за брой) 

Ананасът е тропическо растение, което произхожда от Южна Америка, а европейците се запознават с него през 17-и век. Плодът обаче се отглежда само на едно място в Европа - в градините на Корнуол в южната част на Англия. Производството им е уникално и не се среща никъде другаде. 

Ананасът от Изгубените градини на Хелиган се отглежда в специално пространство, което първоначално е използвано от викторианските градинари през 18-и век. Традицията е запазена и до днес.

В процеса се използват големи количества прясна конска тор, заедно със сено, напоено с конска урина. Тази специална смес се нагрява в яма, където расте прословутият корнуолски ананас.

Необходим е доста ръчен труд, за да се отгледат тези скъпи плодове, като цената на ананаса в Корнуол достига колосалните 1500 долара за брой. Те не се предлагат в обикновените магазини, а високата им цена на търговете ги прави недостъпни за повечето хора.

Манго Тайо но Тамаго (3000 долара за два броя) 

Мангото от сорта Тайо но Тамаго се отглежда само в японската префектура Миядзаки на остров Кюшу. Този летен плод тежи минимум 350 грама и трябва да има по-високо съдържание на захар, за да бъде избран за ексклузивни продажби.

Мангото също така трябва да е в наситен рубинено червен цвят в поне от половината си форма, като част от строгите проверки, изисквани преди продажба. Името на тези плодове се превежда като „Яйцата на слънцето“.

Мангото Тайо но Тамаго е толкова здравословно, колкото и вкусно, защото съдържа бета-каротин, фолиева киселина и антиоксиданти. Двойка от тези плодове бяха продадени на търг за рекордната сума от 3000 долара.

Тяхна алтернатива може да се откриа и в индийския район Джабалпур в Мадхя Прадеш. Местен фермер също се е заел да отглежда малки количества от същия плод, като дори е наел трима пазачи и девет кучета, които да пазят дърветата. 

Диня Денсуке (6100 долара за брой) 

На остров Хокайдо в Япония може да се намери най-скъпата диня в света - Денсуке. С малко по-сладък вкус от обикновената диня, плодовете от този сорт тежат около 11 килограма, а кората им има по-тъмен нюанс.

Освен това, дините Денсуке нямат петна и ивици, които обикновено се срещат при обикновените дини, а производството им е ограничено до 10 000 броя всяка година.

През 2008 г. една диня от този вид беше продадена за 6100 долара на търг, което я превърна в един от най-скъпите плодове в света, високо ценен заради ограничената си наличност и идеално кръгла форма.

Дините Денсуке се доставят в луксозни кутии, облицовани с червено кадифе. По-евтините екземпляри се продават на цена от около 250 долара.

Рубинено римско грозде (8400 долара за чепка) 

Най-скъпото грозде в света също идва от Япония - става въпрос за сорта Рубинено римско (Ruby Roman), който се отглежда в префектура Ишикава от 2008 г. Тези изключително големи гроздови зърна достигат размерите на топка за пинг-понг, което допринася за високата му цена.

Тя достига удивителните 8400 долара за чепка, което го прави най-скъпия плод по отношение на цената на килограм. Процесът на подбор е изключително строг - всяко грозде трябва да тежи над 20 грама и да има съдържание на захар от 18%.

Само шест грозда успяха да преминат строгия тест за форма, тегло и съдържание на захар за през 2021 г., което го направи един от най-редките, както и най-скъпите плодове в света.

Рубиненото римско грозде не се използва за производство на вино, дори и в най-луксозния сегмент, тъй като в допълнение към високото си съдържание на захар, то е известно с ниската си киселинност. Тези показатели го правят идеално за директна консумация. 

Кралски пъпеши Юбари (45 000 долара за два броя) 

Кралският пъпеш Юбари оглавява класацията на най-скъпите плодове в света и, подобно на динята Денсуке, също идва от остров Хокайдо.

Оранжевият пъпеш е хибрид от няколко сорта, които се отглеждат в района Юбари на Хокайдо. Те се произвеждат в оранжерии с помощта на вулканична пепел и са защитени от вредните слънчеви лъчи със специални "шапки".

Юбари е значително по-голям от обикновения пъпеш и тежи средно около 2.5 килограма. Кралските пъпеши са идеално кръгли с гладка кора, а производителите оставят част от стъблото прикрепено към плода, за да подобрят естетическата привлекателност за своите клиенти.

Средната цена на пъпеша Юбари е около 12 000 долара за брой, но през 2019 г. чифт от тези плодове беше продаден за 45 000 долара на търг, превръщайки се в най-скъпия плод в света.

Пъпешите Юбари не се предлагат за продажба в обикновените магазини и супермаркети, така че дори да имате необходимата сума, не е сигурно, че ще успеете да намерите такъв плод.  

Тези пъпеши обикновено се предлагат като подаръци за празниците, чествани от японската аристокрация.