Настоящите модели на изкуствен интелект (ИИ/ AI) са "доста глупави", заяви президентът по глобалните въпроси на Meta. 

Ник Клег омаловажи рисковете, свързани с технологията, съобщават BBC и darik.bg.

Един от „кръстниците“ на ИИ с нови предупреждения

Бившият заместник министър-председател на Обединеното кралство заяви, че "шумотевицата донякъде е изпреварила технологията".

"В много отношения те са доста глупави, настоящите модели са "далеч от предупрежденията", че изкуственият интелект ще развие автономност и ще мисли сам за себе си", каза той.

Пробив на AI технология в борбата с рака

"Големите езикови модели - платформите, които захранват чатботове, като ChatGPT - по принцип обработват огромно количество данни с текст и отгатват следващата дума в дадена последователност", казва още Клег.

Той добавя, че предупрежденията за екзистенциална заплаха, отправени от някои експерти по изкуствен интелект, се отнасят до системи, които все още не съществуват.

Meta обяви, че нейният голям езиков модел, известен като Llama 2, ще бъде безплатен за използване от всички. Решението на Meta да го направи широко достъпен за използване от търговските предприятия и изследователите раздели технологичната общност. 

Адвокати бяха глобени за подаване на фалшиви съдебни данни от ChatGPT

Друго интересно нещо, което трябва да се отбележи, е решението на Meta да си партнира с Microsoft - Llama 2 ще бъде достъпна и използваема чрез платформи на Microsoft, като Azure, тъй като компанията също е инвестирала милиарди долари в създателя на ChatGPT OpenAI.

Клег пояснява, че системата на Meta с отворен код не може да генерира изображения, камо ли да "създаде биологично оръжие".

Изкуственият интелект може да предвижда усложненията от различни заболявания

Но той "категорично се съгласява", че ИИ трябва да бъде регулиран. "Моделите вече постоянно се предоставят като отворен източник", каза той.

"Чувствам, че мога да твърдя, без да се страхувам от противоречия, че LLM, които ние предоставяме като отворен източник, са по-безопасни от всички други LLM с изкуствен интелект, които са били предоставяни", заключава той.