Две седмици след като Meta пусна своя конкурент на Twitter – Threads, който се сдоби с безпрецедентен брой потребители, еуфорията около приложението изглежда се „върна на Земята“.

След като премина границата от 100 милиона потребители за по-малко от седмица, ангажираността на потребителите в Threads се забавя.

Броят на дневните активни потребители пада от 49 милиона на 7 юли - два дни след пускането му, до 23.6 милиона миналия петък, според доклад на компанията за анализ на интернет трафика Similarweb.

Средното време, в което потребителите използват приложението, също пада от 21 до 6 минути за същия период.

Това забавяне говори за предизвикателства пред Meta, която се надява не само да привлече потребители от Twitter, но и да изгради услуга, която да достига до много по-голяма аудитория.

Threads вече е изправена пред някои от проблемите, с които често се сблъскват платформите на социалните медии, в това число задържане на потребители, спам и регулаторен контрол около модерирането на съдържанието.

Засега не е ясно до каква степен инвестицията на Meta в изграждането на Threads ще доведе до финансова възвръщаемост за компанията.

“Много оптимистично настроен съм за това как се формира общността в Threads,” заяви главният изпълнителен директор на Meta Марк Закърбърг в пост в платформата тази седмица.

“Ранният растеж беше изключителен, но по-важното е, че десетки милиони хора се завръщат в платформата всеки ден. Фокусът за останалата част от годината е да подобрим някои основни неща и задържането на потребители,” допълни той.

Ръководители на Meta признаха в първите дни след старта на Threads, че приливането на потребители към популярно ново приложение е много по-лесно от това да бъдат убедени да продължат да го ползват в дългосрочен план.

Това вероятно важи с още по-голяма сила за Threads, която стартира като приложение с относително базови функционалности в опит да се възползва от момент на слабост на Twitter и също така от мрежата на Instagram, за да улесни процеса по набиране на нови потребители.

Тази седмица Threads пусна първия си пакет ъпдейти за iOS версията на приложението, в това число бутон за превод и опции за абониране и получаване на известия от профили, които даден потребител не следва.

Ръководителят на Instagram Адам Мосери, който отговаря за пускането на Threads, също така намекна за планове, като добавяне на десктоп версия на приложението, стена само за профили, които даден потребител следва и бутон за редактиране на постове.

Междувременно, Threads се бори с често срещан проблем при използването на социалните медии — спама. Потребители се оплакват, че отговори под постове се пълнят с линкове със спам и предложения за “подаръци” в замяна на нови последователи.

Мосери предупреди, че с цел отстраняване на тези проблеми ще се наложи по-непреднамерено ограничаване на активните потребители на платформата и призова, ако потребителите бъдат засегнати от тези мерки, да сигнализират.

Неясният ефект върху дейността на Meta

Акциите на Meta поскъпват с над 6% от пускането на Threads, но някои анализатори, които следят компанията, са скептично настроени, че то ще започне бързо да допринася към печалбите на компанията и дали това въобще ще се случи.

Threads може да бъде начин, по който Meta да извлече допълнителна ангажираност от страна на огромната си потребителска база. Приложението може също така да бъде допълнение към основния рекламен бизнес на Meta, който има нужда от подкрепа.

Ръководители в Meta са казвали, че вероятно ще включат реклама в платформата, след като потребителската ѝ база достигне критична маса.

Дори и ако Threads продължи да увеличава потребителите си, “рекламодателите може да се колебаят и евентуално да изчакват, преди да насочат рекламни средства към Threads заради несигурността около задържането на потребителите в дългосрочен план и ангажираността им,” посочва анализаторът на Morningstar Али Могараби.

Подобно на Twitter, Threads може също да изпита затруднения с привличането на рекламодатели, защото естеството на едно приложение за новини в реално време и публични разговори означава, че съдържанието понякога е негативно или противоречиво.

Още преди Мъск да поеме контрола над Twitter и да отчужди някои рекламодатели, платформата съставляваше малка част от пазара за продажба на реклама, в сравнение с Meta.

Threads вероятно ще има предимство пред Twitter, защото Meta е известна като компания, която осигурява ясна стойност за рекламодателите, казва Скот Кеслер от компанията за пазарни проучвания Third Bridge.

Ако не друго, рискът може да е, че някои рекламодатели могат да се замислят дали да похарчат средства за още една платформа на Meta или да диверсифицират рекламната си стратегия, казва той.

Анализаторите изчакват коментара на ръководители на Meta относно Threads след обявяването на финансовите резултати през следващата седмица, в това число и за да видят дали в приложението ще бъдат пуснати реклами преди празничния сезон за пазаруване.

“Те пуснаха приложението през юли. Това им осигурява достатъчно време, за да създадат достатъчно инструменти за реклами по време на празничния сезон в края на годината”, казва Кеслер.