Срещу Сам Банкман-Фрийд, съосновател на фалиралата криптоборса FTX, беше заведено съдебно дело от страна на адвокати на бившата му компания, които обвиняват него и членове на ръководния му екип в това, че са откраднали стотици милиони долари.

Те искат да възстановят средствата от Банкман-Фрийд и бивши ръководители във FTX и в хеджфонда Alameda Research.

Адвокатите на фалиралата борса твърдят, че един от начините, по които Банкман-Фрийд е заграбил средства, е чрез подарък в размер на 10 млн. долара за своя баща - изтъкнатия академик по право Джо Банкман.

По-голяма част от тези 10 млн. долара са били насочени от FTX към сметките на Банкман-Фрийд в Morgan Stanley и TD Ameritrade през януари 2022 г., се казва в съдебните документи. В жалбата се посочва, че с тези пари в момента се плаща за съдебната защита на Банкман-Фрийд.

Срещу него бяха повдигнати обвинения в измама и предлагане на подкуп, както и в нарушения за финансиране на предизборна кампания, след като FTX подаде заявление за фалит в края на миналата година.

Борсата, която някога се оценяваше на 32 млрд. долара, фалира в рамките на дни, след като се сблъска с ликвидни проблеми и не можеше да предостави на клиенти средствата, които те искаха да изтеглят.

Банкман-Фрийд пледира невинен в съда. Съдебният процес срещу него се очаква да започне по-късно през годината. Адвокати на FTX издирват оставащите активи на компанията в опит да възстановят колкото се може повече средства на кредиторите.

Ръководителите в FTX и Alameda Керълайн Елисън, Гари Уанг и Нишад Сингх също са обвиняеми по делото, заедно с Банкман-Фрийд.