Петролна династия от Ню Йорк, която преди време е клиент на легендарния измамник Бърнард Мадоф и губи милиарди долари при фалита на енергийната компания Enron, сега е въвлечена във фалита на крипто борсата FTX, показват съдебни документи.

Инвестиционни компании на фамилията Белфър, чието име стои над галерии в нюйоркския музей на изкуството Метрополитън, фигурират в списъка с акционери на криптоборсата FTX и бизнеса ѝ в САЩ.

Прокуратурата на САЩ повдигна обвинения на основателя на FTX Сам Банкман-Фрийд за това, че е организирал “една от най-големите финансови измами в историята на САЩ”, сравнявана с Понци схемата на Мадоф и шумния фалит на Enron след обвиненията за измами в компанията.

Банкман-Фрийд заяви в съда, че не се признава за виновен.

Фамилията Белфър, която е един от най-големите акцонери в Enron, губи около 2 млрд. долара при фалита на енергийния гигант. Патриархът на фамилията Робърт Белфър, е член на борда на директорите на Enron в продължение на няколко десетилетия до 2002 г.

Няколко фондации и компании на фамилията също така бяха инвестирали в инвестиционната компания на Мадоф, която впоследствие се оказва финансова пирамида.

“Излишно е да казвам, че случилото се с Enron е едно болезнено изживяване” и че финансовите загуби принудиха фамилията да ограничи даренията си, заяви Робърт Белфър през 2011.

Способността на FTX да привлече това заможно семейство от Ню Йорк е поредното доказателство за това колко надалеч Банкман-Фрийд е пробил в елита на САЩ в опита да си да привлича инвестиции за своя бизнес.

Милиардерът Робърт Крафт и няколко известни знаменитости и популярни спортисти също са акционери в FTX, показват съдебните документи.

Belfer Investment Partners има акции от набирането на средства от страна на FTX през 2021 г. и началото на 2022 г., като също така е инвестирала в щатския бизнес на криптоборсата, показват съдените документи.

Друга компания, свързана със семейството - Lime Partners LLC, също е имала акции на FTX и FTX US. Общият дял на двете компании в FTX Group се оценява на 34.5 млн. долара при последния рунд за набиране на средства в началото на миналата година.

Семейство Белфър е известно с филантропската си дейност. Робърт и неговата съпруга Рене правят големи дарения за реновацията на няколко галерии в „Метрополитен“, които носят името на фамилията.

Семейството също така е голям донор на Харвардския университет, където центърът по международни отношения в училището Кенеди носи тяхното име.

Фамилията води началото си от Артър Белфър, който емигрира в САЩ от Полша по време на Втората световна война и внася материали за пухени възглавници и спални чували, преди да се насочи към каучука и петрола.

Семейната петролна компания е придобита през 80-те години от предшественика на Enron, което превръща фамилията Белфър в голям акционер в обречения енергиен гигант.

Сред техните финансови беди е и това, че се доверяват на мнимата инвестиционна компания на Мадоф. Според съдебни документи обаче, след фалита на Enron, фамилията Белфър изтегля над 28 млн. долара от пирамидата на Мадоф, преди тя да рухне.