Скали и тиня. Някои природни дадености може да не са особено вълнуващи за туристите, но за геолозите са от огромно значение.

Историята, която разказват, е историята на нашата планета. Тя описва как са се образували континенти, планински вериги и океани и как ледниците са се разпространявали и отдръпвали.

Фосили, вградени в скали, разкриват интригуващи подробности за животни, растения и други форми на живот, някога наричали Земята свой дом.

Ако хората изчезнат, каква следа ще оставим в геоложките записи?

Новина от тази седмица предполага, че човечеството вече е оказало необратимо въздействие, което открива нова глава в историята на Земята.

Последствия

Учените съобщават, че са идентифицирали родното място на антропоцена - нова геоложка епоха, която показва колко дълбоко хората са променили света.

Експерти определят през 2016 г., че епохата е започнала около 1950 г. - началото на ерата на ядрените опити.

Международна изследователска група посочва, че езерото Крауфорд в Онтарио най-добре отразява въздействието на човечеството върху Земята. Седиментът, извлечен от дъното му, показва геохимични следи от тестове на ядрена бомба, по-специално радиоактивен плутоний.

Не всички обаче са съгласни, че антропоценът е геоложка реалност - или че изследователите имат достатъчно доказателства, за да го обявят официално за нова епоха, според CNN.