Астрономите предупреждават за очаквана силна геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 20-21 юли, информира MeteoBalkans.

Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G2/G3. Възможно е да се усили до G4, предупреждават учените, като причината е изхвърляната нова порция материя от Слънцето, съобщава darik.bg.

В понеделник, 17 юли, около 02 часа българско време, беше регистрирано слънчево изригване от клас М2.3 от слънчевото петно AR3363. Няколко часа по-късно беше засечено по-силно изригване, но този път от клас М6. Изригването изхвърли плазма със скорост от 720-900км/с. 

Учени предупреждават за мощни слънчеви изригвания в понеделник

Според данни от спътника GOES-16 на NOAA, това е събитие от клас S2. Въпреки че експлозията не беше от клас X, тя беше по-мощна, отколкото предишни изривания от X-клас. Една от причините е, че самото изригване продължи повече от 2 часа.

Кога да очакваме геомагнитна буря от изригването?

Проверка на MeteoBalkans установи, че основният му поток не е насочен към Земята, но изглежда, че имаме компоненти, насочени към Земята, което ще предизвика силна магнитна буря на 20-21 юли 2023 г.

Какво е магнитна буря и как да се предпазим?

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Новото нормално: Екстремни жеги, 50 градуса в Европа, САЩ и Китай

Какво представлява геомагнитната буря?

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър.

Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км/сек.

Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвикат образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Жегите продължават, може и да се усилят през следващата седмица

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.