Две туристки, направили си селфита с диви кучета динго, са глобени с повече от 1500 долара всяка.

Властите определят хода им като „изключително опасен“ – на фона на неотдавнашна вълна от свирепи атаки на тези хищници.

Според ръководителя на отдела по околната среда и науката в Куинсланд Майк Девъри, двете жени са имали късмет да не бъдат нападнати при два отделни случая на популярния туристически остров К'гари, известен преди като остров Фрейзър.

Pixabay

Изображение показва неизвестна 29-годишна жена от Нов Южен Уелс, която лежи до глутница спящи кученца динго. „Тя има късмет, че майката на малките не е била наблизо“, казва Девъри, цитиран от CNN.

Другата туристка - 25-годишна жена от Куинсланд, се появява в селфи видео, публикувано в социалните медии, което я показва редом до ръмжащо динго.

„Това не е игриво поведение. Уонгари са диви животни и трябва да бъдат третирани като такива. Жената има късмет, че ситуацията не е ескалирала“, добавя той, наричайки динго с местното им име.

23-годишна жена е хоспитализирана със сериозни наранявания по ръцете и краката, след като е ухапана от динго, докато тича на плаж на острова в понеделник.

Двама туристи я спасяват от дивото животно. „Липсваше голямо парче от ръката й и имаше прободни рани отстрани на краката й“, казва единият от тях - Шейн Мофат, пред Nine News.

Лидерът на тази глутница динго по-късно е евтаназиран, посочват властите. Смята се, че същото животно е участвало в скорошни инциденти с ухапвания, довели до хоспитализацията на 6-годишно момиче.

Експертите смятат, че поведението на динго показва, че е свикнало с хора, които или са го хранили, или са си правили видеоклипове и селфита с него.

„Нашият приоритет номер едно е да предпазим хората на К’гари и да запазим популацията на уонгари (динго), а онези, които грубо пренебрегват правилата, могат да очакват глоба или съд“, казва Девъри.