След като пръснете завидно количество средства за лятната си ваканция, последното нещо, от което се нуждаете, е да прибавите солидна глоба към останалите разходи.

Но и това може да се случи – и то по привидно невинни причини.

От ограничения за строене на пясъчни замъци до забрана за носене на камуфлаж, най-популярните ваканционни дестинации са изпълнени със законови препятствия, чието нарушаване може да доведе до сериозни финансови главоболия и дори престой зад решетките.

Daily Mail представя част от забраните, за които трябва да внимавате:

Пясък и камъчета

В миналото туристи са хващани да крадат красивите бели камъчета от плажа Лалария на гръцкия остров Скиатос, където филмът Mamma Mia! е заснет. След като се появиха притеснения, че това бавно унищожава мястото, тази дейност беше забранена.

Ако ви хванат с камъчета в багажа, може да ви наложат глоба от €1 000.

От 2017 г. е незаконно премахването на пясък от плажовете на Сардиния, като нарушителите са изправени пред глоби от €500 до €3 000.

Камуфлаж

В няколко страни, включително Барбадос, Ямайка и Сейнт Лусия, има действащи закони, които забраняват камуфлажното облекло, за да се прави разлика между цивилни и членове на правоприлагащите органи и отбранителните сили.

Според полицията на Барбадос, „всяко лице, признато за виновно, подлежи на глоба от 880 евро по бързата процедура“.

Дъвки

Сингапур е известен със своята чистота - стандарт, към който трябва да се придържат и туристите. Забранено е внасянето на дъвки в страната, а продажбата им в нея е незаконна от 1992 г.

Междувременно, изхвърлянето на боклук извън регламентираните зони в града-държава води до солидни глоби - може да бъдете таксувани до 6 670 евро (10 000 сингапурски долара).

Бикини

Любителите на плажа трябва да имат предвид, че носенето на бански извън пясъчните ивици подлежи на глоба в южния италиански крайбрежен град Соренто. Тя възлиза на €500.

Ако се разхождате из определени испански градове и ваканционни горещи точки по бански, също ще отнесете глоба - до €300 в Барселона и Майорка.

Високи токчета

Ако планирате да посетите древни паметници по време на почивката си в Гърция тази година, трябва да знаете, че е забранено да носите високи токчета. 

Нецензурни изрази

Въпреки че ругатните в собствения ви дом в Австралия са законни, да използвате нецензурни изрази в парка, на плажа или в кафенето се счита за престъпление в цялата страна. Всеки, хванат да псува, ще получи глоба от 400 евро.

Венеция

В близко бъдеще туристите ще плащат такса от 3 до 10 евро, за да посетят Венеция - като част от схема, въведена за контрол на тълпите в града. Тези, които не го направят, могат да бъдат глобени с до €300.

Таксата трябваше да бъде въведена през януари 2023 г., но наскоро беше отложена за неопределено време.

В опит да контролира броя на гълъбите и щетите, които те нанасят, Венеция забрани храненето им. Глобата е €50.

Vape и електронни цигари

Туристите трябва задължително да проверят ограниченията върху употребата на подобни устройства в дестинацията, към която пътуват. В противен случай могат да получат солидна глоба или дори ефективна присъда.

Най-сериозни са ограниченията в Тайланд, Сингапур и Австралия. В Тайланд глобите възлизат на 780 евро, след като властите забраниха тези устройства през 2014 г. Всеки, който ги употребява в страната, може да бъде арестуван и дори да влезе в затвора.

В Сингапур притежаването на електронна цигара може да означава глоба от 1 300 евро. Пътуващите до Австралия могат да бъдат изправени пред глоба до 133 хил. евро, ако бъдат хванати да внасят никотинова електронна течност в страната.

В Катар устройствата са забранени от 2014 г. и всеки, който наруши закона, може да бъде глобен с до 2 500 евро или да получи максимум три месеца затвор.

Плажове

Искате да построите пясъчен замък на плажа Леванте в Бенидорм? Ще ви е необходимо общинско разрешение, в противен случай рискувате глоба до €150.

Пушенето, спането и използването на шампоан или сапун на плажа също може да доведе до глоби от стотици евро.

Алкохол

Искате ли да пиете бира, докато се разхождате в Мадрид или Барселона? Алкохолът на обществени места е забранен в тези градове. Ако пренебрегнете това правило, може да получите глоба до €600.