Цените на петрола се очаква да нараснат през втората половина на годината, тъй като предлагането изпитва проблеми да задоволи търсенето, смята генералният секретар на Международния енергиен форум (IEF).

Търсенето на петрол нарасна бързо до нивата отпреди пандемията, “но предлагането се затруднява да го настигне,” казва Джоузеф Макмонигъл, генерален секретар на Международния енергиен форум.

Той допълва, че единственият фактор, който забавя ръста на цените в момента, са опасенията от предстояща рецесия.

“През втората половина на годината ще имаме сериозни проблеми с поддържането на предлагането и цените ще реагират в резултат на това,” заяви Макмонигъл пред CNBC по време на среща на енергийните министри на страните от Г-20 в Индия.

Макмонигъл отдава импулса при цените на петрола на нарастващото търсене от страна на Китай, която е най-големият вносител на суров петрол в света, и на Индия.

“Индия и Китай заедно ще допринесат за увеличение на търсенето с 2 млн. барела петрол на ден през второто полугодие,” казва Макмонигъл.

На въпрос дали цените на петрола ще скочат отново до 100 долара за барел, той отбеляза, че те вече са достигнали 80 долара за барел и биха могли да достигнат още по-високи нива оттук нататък.

“Ще станем свидетели на много по-резки спадове на запасите, което ще бъде сигнал за пазара, че търсенето определено нараства. Цените ще реагират на това,” казва още Макмонигъл.

Той обаче е уверен, че ОПЕК и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, ще предприемат действия за увеличаване на предлагането, ако в крайна сметка се стигне до “голям дисбаланс между търсенето и предлагането ” в световен мащаб.

“Те внимават много с търсенето. Те искат да видят доказателства, че търсенето нараства и ще реагират на промените на пазара.”

 Фючърсите на петрола от сорта брент днес поевтиняват с 0.12%, до 80.97 долара за барел. Спадът при тези на щатския лек суров петрол е от 0.1% до 76.98 долара за барел.

Макмонигъл засегна и темата за пазара на втечнен природен газ, отдавайки стабилността в Европа на отминалата по-топла зима.

“Времето беше най-късметлийското нещо, което можеше да се случи,” заяви Макмонигъл, но предупреди, че “не само тази, но и следващите няколко зими” може да са трудни.

Политиците по света не може да изпитват самодоволство, само защото цените на втечнения природен газ са паднали. Необходими са и повече инвестиции в добива на енергия от възобновяеми източници, за да се гарантира, че лампите ще продължат да светят.

За енергийната сигурност някога “се шепнеше”, но сега тя се превърна в основен въпрос по време срещи, като тези на Г-20, каза още Макмонигъл.

“Ние определено трябва да продължим с енергийния преход, а всички опции трябва да са на масата,” подчерта той, допълвайки, че цените и волатилността на енергийните пазари трябва да се следят отблизо.

“Притеснявам се, че ако обществото започне да прави връзка между високите цени и волатилността на енергийните пазари с климатичните политики или с енергийния преход, ще изгубим обществената подкрепа,” каза още той.

“Ще молим обществото да прави много трудни и предизвикателни неща, за да може енергийният преход да се случи. Хората трябва да бъдат ангажирани. ”