Слънцето залязва над тълпа, която дори по стандартите на партитата на покривите на сгради в Бруклин може да бъде определена като еклектична.

Сред гостите са аржентински режисьор, който набляга на еврейския мистицизъм, гоустрайтър за високопоставени корпоративни ръководители, супермодел, която е прекъснала висшето си образование и се занимава с изкуствен интелект (AI), политически консултант, който урежда визи за ръководители на технологични компании, блокчейн предприемач с иновативен бизнес със сапуни, беларуски емигрант, който стои зад първия технологичен инкубатор в Минск, създателят на приложение за запознанства и начинаещ търговец на произведения на изкуството, който твърди, че разполага със завидна колекция творби на Жан-Мишел Баския.

Всички те са се събрали след лична покана от 27-годишен служител на Google на име Андрю Йънг.  Разбира се, Йънг не може да бъде открит сред тълпата от жадни млади професионалисти, които обсаждат бара или сред множеството гости, които се опознават в шатрите край басейна.

На него не му предлагат шоколадови бонбони с халюциногенни гъби, нито да посети секс парти без секс следващия месец.

Той е над всичко това, буквално - облегнал се на парапета на водна кула, той гледа към около 1 000-те посетители на партито. "Предпочитам да гледам отгоре. Не обичам да съм център на внимание," казва той пред Business Insider.

Въпреки това, в последно време всичко, което получава Йънг, е внимание. Той е непретенциозният импресарио, който превръща хобито си да организира технологични партита вечер и през уикендите в процъфтяваща империя за събития, като се е превърнал в малка знаменитост в Twitter.

През последните три години Йънг, който живее в Ню Йорк, е организирал близо 200 събития, посетени от над 15 000 души. Те варират от месечни събирания на покрива на сграда в Бруклин, през партита само с покани на специален клуб, градински партита в Остин, Тексас, купони в Маями, събирания на представители на технологичната общност в Лос Анджелис, както и пъстър асортимент от обиколки по барове, клубни вечери, събирания край огнището, разходки с лодка, курсове по спининг и др.

Понякога той убеждава заведението да му позволи да го използва безплатно, а друг път събира по неколкостотин долара от спонсори за покриване на разходите.

Понякога алкохолът е дарение, а други път посетители си плащат за напитки на бара. Понякога има танцьори с огън, а друг път мъж, който танцува в костюм на банан.

Въпреки че организира събития за хиляди хора, Йънг не е спечелил и цент от своите партита. Той никога не е взимал хонорар за множеството запознанства, които е направил възможни и не е таксувал никого за своя бюлетин, който достига до над 20 000 абонати.

Една от основните причини, поради които Йънг не печели от това свое странично занимание, е, защото няма право. Според условията по неговата виза, той може да има доходи само от работата си в Google.

Отявлената липса на стратегия за излизане на пазара пък може би е част от това, което прави партитата му толкова специални. Хората се събират просто, за да се забавляват, което звучи като нещо радикално за технологичната индустрия – оазис на автентичността в една пустиня на престореността.

"Човек не може да го разбере, докато не отиде. Там просто имаше едно различно настроение," казва Клиф Лърнър, бивш член на борда на директорите на Bumble, който сега работи по ново приложение.

"Хората посещават множество подобни събития и винаги става въпрос за сделки," казва Лиор Коул, която е прекъснала висшето си образование и работи по модно приложение с AI. "Всеки иска нещо от теб. На неговите събития обаче се запознах с хора, с които ще бъда приятел до живот."

Разбира се, тези събития също са свързани с бизнеса до известна степен. В крайна сметка, Коул казва, че повечето инвеститори в нейното приложения са хора, с които се е запознала на партитата на Йънг, а Лърнър използва събитията, за да тества нови функционалности в своето приложение.

Йънг е много наясно с риска да изгуби това, което прави неговите партита специални. На едно от събитията през миналата година в нощен клуб в Сан Франциско посетител вади лаптопа си на дансинга и започва да набира хора за новото си приложение.

Йънг побеснява, според хора, които са били там и предупреждава посетителя, че ако не спре, ще трябва да си тръгне.

Великият Гетсби на днешното време

Въпреки вниманието, Йънг остава енигматична фигура. Той има склонност да си тръгва към 21:30 часа, точно когато градусът се покачва и преди някой да разбере, че си е тръгнал. Един от посетителите на неговите партита го определя като „Великият Гетсби на днешното време“.

Друг пък казва, че е Кайзер Созе на технологичната индустрия, защото "всички са чували за него, но малцина са го срещали." Има и истории за това как той е бизнес ангел милиардер, потомък на влиятелна фамилия с връзки в Китайската комунистическа партия и дори чатбот с AI, който всъщност дори не съществува.

Йънг е роден в Хонконг през 1995 г. и е единственият син на Моника и Съни Йънг. Моника е домакиня, а Съни е ръководител в Levi's в продължение на повече от 30 години.

Семейството се местело често, а Йънг, въпреки че е екстроверт, трудно намирал приятели. Той влага над 5 000 часа в онлайн играта Runescape, където изгражда виртуална общност, която не се налага да се разпада при всяко негово преместване. 

Съни внушава на сина си от ранна детска възраст важността на материалните успехи и непрекъснато го насърчава „да изгради нещо за себе си и винаги да мисли мащабно“.

Според представите на баща му, няма нищо по-голямо от работа в технологична компания в САЩ. Въпреки че е посредствен студент в Университета на Торонто, Андрю е целеустремен.

Той изпраща хиляди съобщения в Linkedin, организира 180 виртуални чата и се явява на 42 интервюта преди да започне работа във Facebook, която му позволява да се премести в Ню Йорк. Баща му му задава въпроса „Защо не в Google?“

Той, в крайна сметка, осъществява скока към Google, след като от Facebook решават да не спонсорират неговата зелена карта. Това се случва в разгара на пандемията, когато Андрю бавно се побърквал в малък апартамент в Ню Йорк. Екстровертът в него все още търсел общността, която никога не е имал.

Така той решава да приложи своята целеустременост към задачата да си намери приятели. Той пише на стотици хора в Reddit, Fishbowl и Hinge. През септември 2020 г. поства, че ще организира събиране в Сентрал парк. Появяват се около 50 души. Това е и първото парти на Андрю Йънг.

Въпреки вакханалията на неговите събития, Андрю Йънг не консумира алкохол. Допреди четири месеца той консумирал по около 25 напитки на седмица, основно шотове с текила. Сега обаче не докосва алкохол.

"Мисля, че това е нещо като лично брандиране – човекът, който е организирал стотици и харесва нощния живот, не употребява алкохол."

Йънг работи по своята марка не само от суета. Тук става въпрос и за изискванията по неговата O-1 виза, които биха му позволи да изкарва пари от своите събития. От години той се опитва да убеди департамента за вътрешна сигурност на САЩ, че отговаря на изискванията за "лице с изключителни способности."

Дотогава той официално остава работещ. Йънг никога не е водил официален разговор с работодателя си за своята странична дейност, въпреки че веднъж се засича с мениджъра си на едно от партитата.

От Google може да претендират за времето му между 9 и 17 часа, но през останалото време той прекарва всеки момент в организирането на партита. Години наред неговата идентичност се определя от компанията, за която работи. Когато някой го питал с какво се занимава, той казвал, че работи в Google. "Сега просто им казвам, че свързвам хората," казва той.

Преди няколко седмици Андрю Йънг е поканен от декана на Университета на Торонто да организира събитие в своята алма-матер. Родителите му, които сега живеят в Канада, се появяват на партито.

Андрю казва, че баща му, който винаги му е казвал да създаде нещо свое, се е зарадвал да види какво е създал неговият син.

Родители му остават около 20 минути на партито в Торонто. Неговият баща стиснал ръката на декана, а майка му поговорила с неколцина рискови капиталисти. Когато я попитали откога познава Андрю, тя отговорила „отдавна“.