Недостигът на полупроводници, който се отразяваше на всичко - от автомобили до игрални конзоли, в разгара на пандемията от COVID-19, се превърна в пренасищане на пазара, което пък се отрази на някои от най-големите производители на чипове.

Полупроводниците са малки компоненти, които са неразделна част от множество продукти, в това число хладилници, автомобили, смартфони и LED осветителни тела.

Пандемията от COVID-19 доведе до сериозни сътресения във веригите на доставки и производството на чипове, тъй като блокираните у дома потребители „полудяха“ по продукти, като персонални компютри и смартфони.

Това повиши търсенето на полупроводници, като чиповете с памет, произведани от южнокорейските компании Samsung, SK Hynix и Micron.

Имаше и нараснало търсене за не толкова усъвършенствани чипове, които се използваха за процеси, като управлението на захранването на различни устройства.

Това доведе до недостиг на редица продукти, като игрални конзоли и дори на компоненти за перални машини, който продължи и през първата половина на 2022 г.

Имаше недостиг и на полупроводници, които се използват в автомобилите, което, от своя страна, причини спад в производството на превозни средства от страна на водещи автопроизводители.

И макар оттогава търсенето и предлагането на някои чипове да постигна баланс, в други сфери недостигът на чипове се превърна в пренасищане на пазара.

Свръхпредлагане на чипове с памет

В момента на пазара има свръхпредлагане на два типа чипове - NAND и DRAM памет. Те се използват в устройства, като лаптопи, а също така и в сървъри в центрове за данни.

Пренасищането се получи, след като на фона на недостига компании започнаха да се запасяват с чипове, за да увеличават стоковите си запаси.

Ръстът на икономиката обаче се забави.Търсенето на продукти, като смартфони и лаптопи, намаля значително, най-вече защото много хора вече си бяха купили такива устройства по време на пандемията.

“Производителите на тези крайни продукти спряха да поръчват чипове и вместо това се фокусираха върху продажбите на стоковите запаси, които вече бяха натрупали,” казва пред CNBC Питър Ханбъри, партньор в Bain & Company.

“Това доведе до силен ‘камшичен’ ефект по-назад по веригата на доставки на пазарите на полупроводници, където скочилото до небесата търсене по време на недостига на чипове внезапно изчезна, пазарите спряха да поръчват чипове и вместо това се фокусираха върху продажбите на стоковите запаси, с които вече разполагаха.”

Не при всички типове полупроводници в момента има свръхпредлагане, като търсенето на чипове от страна на автомобилния сектор остава голямо.

Ханбъри казва, че някои чипове, които са произведени за конкретни цели, не могат да се заменят лесно с други полупроводници и по тази причина “необходимото време за появата им на пазара и цените им се подобряват, но остават доста високи.”

Причиненият от пандемията недостиг на полупроводници помогна за повишение на печалбите на производителите на чипове, след като цените им скочиха. Сред тях беше и Samsung, която е най-големият производител на чипове с памет в света.

Тази година обаче компанията и нейните конкуренти SK Hynix и Micron, преминават през труден период.

Тази седмица Samsung обяви 95% спад на годишна база в оперативната печалба за второто тримесечие. Междувременно, SK Hynix излезе на загуба за вторите три месеца от годината, след като отчете печалба за същия период година по-рано.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) - най-големият производител на чипове в света, обяви през миналата седмица, че печалбата ѝ за второто тримесечие пада с 23.3% на годишна база. Това е и първият тримесечен спад на печалбата на компанията от четири години.

Ако погледнем напред, пазарът на персонални компютри изглежда слаб, което вероятно ще се отрази на Samsung, SK Hynix и Micron.

По отношение на TSMC, глобалният пазар на смартфони, който е основен източник на приходи за компанията, също е поставен под натиск.

“Пазарът на смартфони все още генерира по-голямата част от приходите на TSMC. Тази част все още не отчита сериозен ръст,” казва Се Хо Нг, анализатор в China Renaissance Securities.

Ще има ли баланс на пазара на чипове скоро?

В опит да повишат цените на чиповете и да намалят предлагането на пазара, големи производители на чипове с памет обявиха ограничения на производството.

От Samsung обявиха, че очакват търсенето в световен мащаб да се възстанови през втората половина на годината, а други компании също имат подобни нагласи.

TSMC обаче обяви през миналата седмица, че очаква “корекцията на стоковите запаси” от страна на клиентите да продължи.

“След тазгодишната корекция, смятам, че ще има ръст през второто полугодие при TSCM, но колко силен ще бъде ще зависи от макроикономическата среда,” казва Нг.

В крайна сметка, възстановяването при тези компании ще зависи от това дали ще нарасне търсенето на крайни продукти, като потребителска електроника, но това е свързано с макроикономическото възстановяване, което далеч не изглежда сигурно.