Южна Корея обяви, че ще построи огромно съоръжение за производство на компютърни чипове в близост до Сеул, с инвестиция в размер на около 230 млрд. долара от Samsung Electronics.

Плановете бяха обявени днес от президента на страната Юн Сук Юл и потвърдени от гиганта в сферата на електрониката.

“Ще построим най-големия нов клъстер за високотехнологични полупроводници в света в района на Сеул, използвайки частна инвестиция в размер на близо 300 трлн. корейски вона”, заяви президентът.

“Освен това, ще разширим мегаклъстера за полупроводници до най-големия в света, използвайки настоящите производствени комплекси за полупроводници.”

Според изявлението на правителството, клъстерът за чипове ще бъде изграден в провинция Кьонги, която е част от метрополисния район на Сеул, а общата инвестиция ще бъде финализирана в рамките на 20 години.

За да защити интелектуалната собственост, страната ще направи промени в своя Закон за защита на промишлените технологии, се казва още в изявлението, което не предоставя допълнителни подробности.

През миналия май Samsung представи план за инвестиция в размер на над 350 млрд. долара в своята дейност и създаването на десетки хиляди работни места до 2026 г. Компанията обяви, че ще инвестира най-вече е основните си дейности, като производство на чипове и биофармацевтика.

За сега не става ясно дали обявената преди това инвестиция ще се препокрива с тази, за която правителството съобщи днес.

Samsung е известна най-вече с подразделението си за електроника и популярните сред потребителите телевизори и телефони от марката. В последните години компании компанията набляга все повече на ролята си на доставчик на полупроводници, тъй като производителите по света изпитват недостиг.

Чиповете за памет, които са ключов носител на приходи за Samsung, ще продължат да бъдат във фокуса на компанията с планирани допълнителни инвестиции.

В областта на компютърните чипове от висок клас Samsung се конкурира пряко с Intel и тайванската TSMC.

По-голяма част от усъвършенстваните микрочипове в света се произвеждат само в две държави – Тайван и Южна Корея. Тайванската индустрия е по-голяма и по-доминираща, на което Южна Корея иска да се противопостави.

Концентрацията на толкова голяма част от производството на чипове само в две държави обаче поражда опасения относно стабилността на глобалната верига за доставки, най-вече на фона на военните заплахи за Южна Корея и Тайван от страна на техните съседи Северна Корея и Китай, респективно.