Платформата за търговия с акции eToro е пласирала акции на стойност 120 млн. долара на вторичен пазар, като сделката ѝ определя малко по-ниска пазарна стойност от 3.5-те млрд. долара, на които бе оценена при първичен кръг за набиране на финансиране по-рано през годината.

Израелският дигиталният борсов посредник, който предлага на потребителите търговия с акции, криптовалути и договори за разлика (CFD), е предоставил на първите си служители и на бизнес ангели възможност да продадат акции на някои от настоящите акционери в eToro, информира CNBC позовавайки се на вътрешно уведомление на компанията.

Това е вторична продажба на акции, което означава, че компанията не е емитирала нови книжа и няма да генерира печалба от трансакцията. Продажбата обаче е индикатор за цената, която инвеститорите в момента са готови да платят, за да притежават акции на компанията.

Това се случва след като през миналата година eToro се отказа от плановете си да стане публична компания след сливане с компанията Fintech V.

Сделката щеше да осигури на компанията пазарна стойност от 10 млрд. долара, но спадът в цените на акциите и криптовалутите осуети плановете ѝ.

“Като компания, която продължава да демонстрира устойчив и рентабилен растеж, ние сме считани за привлекателна инвестиционна възможност от страна на много инвеститори,” казва Йони Асия, главен изпълнителен директор и съосновател на eToro в уведомлението до служителите.

“Тази трансакция на вторичния пазар ще предостави възможност на настоящите акционери в eToro и на служителите ветерани в компанията да продадат част от акциите си на тези купувачи.”

“Това не е първична продажба и eToro не набира средства. По-скоро това е възможност за някои отдавнашни акционери и служители да получат известна ликвидност.”

Преди време еToro набра 250 млн. долара от инвеститори при пазарна оценка от 3.5млрд. долара, което е доста по-малко от 10-те млрд. долара пазарна оценка, които очакваше при излизането си на борсата.

По-рано през годината, eToro сключи партньорство с Twitter, която вече е известна като X, което предостави на потребителите на платформата да достъп до търговия с акции и криптовалути, посредством функцията “cashtags”.

EToro има за цел да разшири партньорството си с Twitter, или X, по редица начини. Главният изпълнителен директор на компанията наскоро се е срещнал с главния изпълнителен директор на X Линда Якарино в Ню Йорк, за да обсъдят тези възможности.