Биотехнологичният стартъп на милиардера Илон Мъск Neuralink е набрал 280 млн. долара при нов кръг на финансиране, обявиха от компанията в социалната мрежа X, известна преди това като Twitter.

Кръгът за финансиране от серия D бе предвождан от базираната в Сан Франциско компания за рисков капитал Founders Fund, основана от милиардерът Питър Тийл, който е съосновател и на PayPal.

“Изключително въодушевени сме относно този следващ етап в Neuralink”, заявиха от компанията.

Стартъпът иска да използва импланти, за да свърже човешкия мозък с компютър – цел, по която Мъск работи от пет години. Компанията засега е тествала технологията си само върху животни и стана обект на критики след като маймуна почина по време на тестове през 2022 г.

Neuralink използва макаци за своите тестове като разработва чипове с Bluetooth, които се имплантират в мозъците на маймуните. Според компанията те могат да комуникират с компютри чрез малък приемник.

Новината за финансирането идва месеци след като Мъск обяви, че компанията напредва с плановете си за провеждане на изпитанията върху хора. През декември милиардерът заяви, че Neuralink е подала “повечето” документи до Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) и би могла да започне тестове с хора в рамките на шест месеца.

Служители обаче твърдят, че компанията прибързва, което е довело до смърт на животни по невнимание и федерално разследване, според публикация от декември на Reuters.

Преди Neuralink да започне масово производство на своите мозъчни импланти и те да излязат на пазара, компанията ще има нужда от одобрението на регулаторните органи. През 2021 г. FDA публикува документ с първоначалните си възгледи относно устройствата с интерфейс мозък-компютър, посочвайки, че тази сферата “напредва бързо.”

В съобщения в X тази седмица Neuralink обяви, че наема хора и кани интересуващите се “да се присъединят към инженерните предизвикателства за възстановяване на зрението и мобилността”.