Ян Хуян, председател на китайския имотен гигант Country Garden и една от най-богатите жени в Китай, е изгубила повече пари от който и да било милиардер в света през последните две години, информира Bloomberg, а нейната компанията в момента е на ръба на фалита.

Личното състояния на Ян пада с 84% от юни 2021 г., или 28.6 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Нейното богатство в момента се оценява на 5.5 млрд. долара, а това е на-голямото понижение в доларово изражение сред най-богатите хора, което ѝ отрежда 475-о място в класацията на Bloomberg. Тя изгуби 490 млн. долара само във вторник и още 60 млн. долара вчера. Загубите ѝ от началото на годината възлизат на 4.4 млрд. долара.

Country Garden, която преди време бе на-голямата строителна компания в САЩ, е пропуснала плащания на лихви по две емисии облигации деноминирани в долари, което бе поредния удар за изпитващия затруднения в последно време имотен сектор на Китай. В резултат на това Акциите на строителния гигант поевтиняха с 16% на борсата в Хонконг.

Country Garden е била подложена на “временен ликвиден натиск” поради влошаващите се продажби и трудната среда за рефинансиране, информира държавното издание Paper.cn, позовавайки се на анонимен източник от компанията. Country Garden търси “активно” средства за разрешаване на дълговата криза и ще защити законните права на кредиторите, според същия източник.

Country Garden все още разполага с гратисен период от 30 дниq преди да бъде обявено просрочие по задълженията.

Някога процъфтяващият имотен сектор на Китай допринасяше с до 30% към БВП на страната. Много от големите строителни компании обаче натрупаха огромни задължения, пример за което бе техническият фалит на Evergrande, който бе последван от вълна от просрочия по задълженията на редица имотни компании.

Country Garden стана публична компания през 2007 г. с рекордно тогава първично публично предлагане на акции (IPO) в Хонконг на стойност 1.7 млрд. долара. През март тази година Ян наследи на поста своя баща, който е основател на компанията.