Общото състояние на Илон Мъск, Бернар Арно, Джеф Безос, Бил Гейтс, Лари Елисън и Уорън Бъфет възлиза на изумителните 977 млрд. долара към днешна дата.

Шестимата се облагодетелстваха от забележителното поскъпване на акциите през тази година, след като инвеститорите приветстваха намаляването на инфлацията и купуваха ценни книжа около еуфорията във връзка с изкуствения интелект (AI). Акциите на технологичните компании помогнаха на индекса S&P 500 да запише повишение от 17% през тази година, като книжата на гиганти като Tesla и Amazon поскъпват със 135% и 63% от началото на годината, респективно.

Илон Мъск запазва челната си позиция сред най-богатите хора в света, като неговите дялове в Tesla, SpaceX и други компании се оценяват общо на 231 млрд. долара. Той за кратко достигна нивото от четвърт трилион долара в средата на юли преди очакваното публикуване на последните финансови резултати на Tesla, но състоянието му намаля след това.

Богатството на Джеф Безос нараства с най-много в последно време, след като в петък Amazon отчете силни финансови резултати за второто тримесечие. Неговото лично състояние се увеличи с над 11 млрд. долара в петък, а ръстът от началото на годината възлиза на 59.6 млрд. долара, като по изчисления на Bloomberg Безос разполага със 167 млрд. долара.

Безос притежава малко над 990 млн. акции на Amazon. Подобно на Мъск, неговото състояние е тясно свързано с представянето на акциите на неговата компания. Положението е сходно и при Гейтс и Microsoft, Елисон и Oracle, Бъфет и Berkshire Hathaway и Арно и LVMH.

По-общо погледнато, богатството на всеки от 17-те най-богати хора в света нараства от началото на годината, което се дължи до голяма степен на поскъпването на акциите в последните месеци.

Тези данни обаче могат да отчитат сериозни колебания. Например, когато акциите на Tesla поскъпнаха до рекордно високо ниво през ноември 2021 г.,  състоянието на Мъск се оценяваше на 340 млрд. долара. Само осем месеца по-късно то падна до 125 млрд. долара, с което серийният предприемач попадна в рекордите на Гинес като човекът, изгубил най-много пари за една година.