Преди време имаше опасения, че кулата в Пиза е пред рухване, тъй като наклонът, която я бе превърнал в толкова популярна забележителност, заплашва нейното съществуване.

Тази седмица, в която тя празнува своя 850-и рожден ден, появата на наклонената забележителност в забавни туристически снимки бе гарантирано за години напред, след като нейните пазители потвърдиха, че тя се намира в добро състояние.

“Днес камбанарията е стабилен паметник”, заяви Андреа Маестрели, президент на Opera della Primaziale Pisana (OPA) - организация с 1000 годишна история, която се грижи за катедралния комплекс, от който е част и кулата.

Положението обаче не винаги е било такова. В началото на 90-те години наклонът на кулата, която е в основата на обект, който е част от културното наследство на ЮНЕСКО, достигна 4.5 градуса, а опасенията за нейната стабилност доведоха до международни усилия за предотвратяване на рухването ѝ, като работата по кулата започна през 1993 г. и продължи осем години.

Сега експерти твърдят, че бъдещето ѝ е “светло,” като сателитно и наземно наблюдение следи дори за най-малката промяна в позицията ѝ, което превръща известната камбанария в един от най-наблюдаваните паметници в света.

Първият камък по изграждането на кулата на Пиза е положен на 9 август 1173 г., “благодарение на дарението от 60 монети от страна на вдовица на име Берта, за построяването на камбанария на нашата катедрала,” заяви по-рано през седмицата архиепископът на Пиза Джовани Паоло Беното.

Проблеми от самото начало

Проблемите със стабилността на кулата започват отрано. Строителството е прекъснато на третия отворен ред от колони поради слягане и е възобновено едва през 1275 г., когато са добавени нови три нива.

В опит да се изправи кулата, горните три нива са изкривени в противоположната посока на накланянето. Кулата е завършена в средата на 14-и век, когато е добавена камбанарията.

След като наклонът се увеличава в края на 20-и век, част от почвата изпод северната страна на кулата е премахната чрез серия от перфорации, което води до незабележимо намаляване на наклона.

В последния доклад на организацията, която следи паметника, “се посочва, че наклонът е намалял с около 460 милиметра“, заяви Маестрели, допълвайки, че той се е върнал в рамките на онзи от началото на 19-и век.

Извършените работи по укрепването позволиха на тази кула да гледа в бъдещето с “голяма увереност,” допълни той.

Днес кулата е в основата на една от най-сложните мониторингови системи в света, обяснява техническият директор на OPA Роберто Чела. Благодарение на споразумение между Министерството на културното наследство на Италия и OPA, експерти интегрират сателитно наблюдение с данни, които се събират на нивото на земята.

Напредъкът по тези наземни и сателитни мониторингови дейности ще бъде представен през следващата година, като част от поредица от събития насрочени за отбелязването на 850-ата годишнина на кулата.