Наемите в Манхатън достигнаха нови рекордни стойности през юли, тъй като по-високите лихви и ниското предлагане продължават да повишават цените.

Средният месечен наем през юли в престижния район на Ню Йорк е бил 5588 долара, което е с 9% повече спрямо миналата година и отбелязва нов рекорд. Средната цената за наем на квадратен фут от 84.74 долара (около 912 долара на квадратен метър) също достига исторически връх, според доклад на компаниите за оценки и продажби на недвижими имоти Miller Samuel и Douglas Elliman, цитиран от CNBC. 

Това беше четвъртият път в последните пет месеца, в който наемите в Манхатън ударят нов рекорд.

Въпреки загубата на население по време на пандемията от COVID-19 средните наеми в Манхатън вече са се повишили с 30% в сравнение с 2019 г. Джонатан Милър, главен изпълнителен директор на Miller Samuel, казва, че наемите през август може да достигнат още по-високи стойности, тъй като обикновено това е пиковият месец за отдаване на имоти под наем, тъй като семействата искат да се преместят преди началото на учебната година.

Покачващите се наеми в Манхатън продължават да се противопоставят на прогнозите на анализаторите и икономистите. Населението на квартала е намаляло с 400 000 души в периода между юни 2020 г. и юни 2022 г. според данните от преброяването в САЩ. През последната година населението може би се е увеличило малко, но, въпреки това, едва ли е достигнало нивата отпреди пандемията.  

Нещо повече, по-малко от половината офиси в Манхатън са заети поради запазващата се популярност на дистанционна работа. Според Kastle Systems, заетостта на офисите в Ню Йорк е била само 48% в края на юли.

Но, въпреки намаляването на населението и увеличаването на дистанционната работа, наемите в Манхатън продължават да растат. Брокери казват, че липсата на сделки за продажба, поради по-високите лихви, е принудила много кандидат-купувачи да наемат жилища. По-младите служители, които работят в района, също се връщат след пандемията.

Според Милър, броят на обявите е под средната си историческа стойност, но инвентарът на апартаментите под наем всъщност се е увеличил с 11% през юли. В същото време броят на сключените нови договори за наем е намалял с 6% спрямо миналата година.

Комбинацията от нарастващи запаси и намаляващи сделки за наеми предполага, че наемателите в Манхатън може би най-накрая са достигнали финансовия си лимит.

„Изглежда, че наемите вероятно са близо до повратната точка. Виждаме, че транзакциите намаляват поради ограничената достъпност“, коментира изпълнителният директор на Miller Samuel.  

Увеличението на наемите през юли беше повсеместно - от малките гарсониери до обширните тристайни апартаменти. И все пак, по-големите и по-скъпи апартаменти отбелязват най-голямото увеличение на цените след пандемията.

Докато цените на наемите на студиата са се повишили с 19%, средните наемни цени за апартаментите с три спални са с над 36% по-високи.

Брокерите смятат, че една от причините за недостига на наеми е ръстът на наемането през платформата Airbnb. Последните регулации за наемите пък са извадили десетки хиляди апартаменти от пазара. Наемодателите казват, че законите, които ограничават увеличението на наемите на стабилизирани наеми, правят нерентабилно обновяването на порутени апартаменти. В резултат на това много от тях сега стоят празни и не могат да се наемат.

Експертите добавят, че дори при увеличението на наемите с между 30% и 40% миналата година, много наематели са избрали да останат, което е ограничило предлагането.

"Процентът на незаетите площи все още е нисък, което затруднява наемателите да си осигурят апартамент. Много наематели подновиха настоящите си договори за наем и остават на мястото си. Вярвам, че тази тенденция ще продължи поне през следващите няколко месеца“, казва Джана Раскопф от Douglas Elliman.