Имотният пазар в Германия се възползва от ерата на евтините пари, което доведе до бум в сектора, продължил цяло десетилетие.

В последните месеци новините от имотния пазар в най-голямата европейска икономика не са никак обнадеждаващи. Най-голямата компания в сектора Vonovia отчете загуби за милиарди евро, а темповете на новото строителство в страната намаляват с близо 50%.

Защо трябва да ни вълнува Германия?

Проблеми на имотния пазар в последните месеци се отчитат в САЩ, Швеция и други, но Германия засяга всички ни, тъй като това е най-голямата икономика на Стария континент и също така най-големият пазар за инвестиции в имоти в Европа.

Имотният сектор съставлява 1/5 от немската икономика, а в него са заети около 10% от работещите в страната.

Колко лошо е положението?

През първото полугодие на 2023 г. се отчита спад от 47% на новото строителство в Германия спрямо средните му стойности за последните две години. Издадените разрешителни за строеж на нови сгради пък се понижават с 27% от началото на годината.

Цените на имотите отчетоха най-силното си понижение, откакто се води подобна статистика в Германия. Спадът за първото тримесечие е от 6.8% спрямо година по-рано, като данните за второто тримесечие се очакват през септември. 
 

„Настоящата криза в сектора ще продължи още известно време“, казва пред Ройтерс главният изпълнителен директор на Bulwiengesa Свен Карстенсен .

На какво се дължи този спад?

Основната причина за понижението е бързото покачване на лихвите от страна на Европейската централна банка, която цели понижение на инфлацията на Стария континент.

Сериозно повишение се отчита и при разходите за строителство, а търсенето на офиси и търговски площи намаля през пандемията. Войната в Украйна пък направи имотния пазар рисков за чуждестранните купувачи.

„Ако сте инвеститор от Близкия изток, Германия ви изглежда доста близо до Украйна. Според тях, по-добре е парите да се вложат в Азия или САЩ, но не и в Германия, казва Флориан Швалм, консултант на EY.

Какво следва?

Населението на Германия отчете ръст от милиони мигранти и бежанци от Украйна. Страната си е поставила за цел да изгражда по 40 000 нови жилища на година, за да задоволи търсенето, но за момента не се справя с постигнато на тази цел.

Ето защо на 25 септември ще се проведе среща с канцлера Олаф Шолц, на която ще присъстват политици и представители от имотния сектор, като ще се търсят решения на проблемите в сектора. 

 През миналата седмица министърът на жилищното настаняване, благоустройството и строителството Клара Гейвиц предложи допълнителни данъчни облекчения за новоизградените сгради, с което да се подпомогне имотния пазар.

Президентът на германската имотна федерация Андреас Матнер пък е на мнение, че временно трябва да се премахнат данъците върху сделките с имоти и да се предложат нисколихвени заеми за покупка на жилища.